Vreau casa, dar nu pot lua credit. Ce fac?

Data publicarii: 02-06-2009 | Imobiliare

In urma cu un an de zile, achizitionarea unei locuinte fara contractarea unui imprumut era un vis pentru cea mai mare parte dintre romani. In conditiile blocarii creditarii, piata incepe sa ofere solutii alternative, noteaza Adevarul.

Negocierea cu vanzatorul, o solutie

In cazul in care potentialul client se gaseste in imposibilitatea de a accesa un credit, un rol decisiv il are puterea financiara proprie, spune Irina Istrate, consultant imobiliar EuroMetropola. "O prima optiune este reprezentata de ratele la dezvoltator, atat timp cat viitorul cumparator poate sustine o astfel de investitie. In acest caz, dezvoltatorii percep un avans de 20-30 %, iar restul sumei urmeaza a fi achitat esalonat in rate lunare fixe, cu o dobanda de aproximativ 10%, pe o perioada cuprinsa intre trei si 15 ani, in functie de politica fiecarui dezvoltator.

In cazul in care clientul nu poate suporta costurile unei astfel de rate, putem identifica drept solutie provizorie inchirierea unor camere din locuinta achizitionata.O alternativa poate fi negocierea cu vanzatorul, care sa permita potentialului client achitarea unui avans cat se poate de mare, urmand ca diferenta sa fie platita intr-un termen prestabilit.

Acest lucru este posibil in cazul in care clientul poate obtine un credit bancar mai consistent intr-o perioada viitoare. In functie de suma acordata de catre banca, clientul mai are la dispozitie posibilitatea de a se orienta catre o zona mai accesibila din punct de vedere financiar sau poate opta pentru o suprafata mai mica.

Ultima, dar nu cea din urma varianta este chiria, cel putin provizoriu, pana cand bancile vor practica o politica mult mai permisiva sau pana cand clientul va putea contracta un credit.

In ceea ce priveste piata imobiliara, romanii au, in general, un comportament atipic fata de occidentali. Daca in Berlin, spre exemplu, locuitorii prefera sa stea in chirie, ceea ce este si mult mai accesibil, la noi, fenomenul este total opus. Clientii prefera o locuinta in proprietate, chiar si cu riscul unui grad mare de indatorare".

Ratele la dezvoltator, un produs popular

"In conditiile in care un client care vrea sa cumpere o casa nu poate obtine de la banca bani sau poate obtine doar banii de avans, recomandarea noastra este sa caute acele proiecte in care se poate cumpara prin rate direct de la dezvoltatori, urmand ca, in doi-trei ani, cand se va debloca creditarea, clientul sa gaseasca o solutie convenabila la una dintre banci.

Produsul "rate la dezvoltator" a fost preluat de majoritatea developerilor imobiliari pentru a stimula vanzarile, in conditiile in care bancile au blocat accesul la creditare. In acest moment, exista pe piata mai multe tipuri de produse de acest tip. Unii dezvoltatori solicita un avans obligatoriu la precontract (15-20%), altii nu solicita deloc avans, ci clientul incepe sa plateasca direct rata.

Unii considera rata si chirie, clientul putandu-se muta in casa, iar chiriile platite constituie o parte din pretul de vanzare. Alti dezvoltatori prevad ca rata doar o parte din chirie, pastrand o parte din bani pentru dreptul de folosinta a casei de catre cumparator.

Cei mai multi dezvoltatori solicita dupa doi-trei ani inca o transa la avansul acumulat pana in acel moment sau plata restului sumei prin credit ipotecar, mergand pe premisa ca situatia creditarii se va schimba in circa doi-trei ani. In general, ratele lunare platite direct la dezvoltatori sunt fixe.

Un avantaj ar fi ca nu se percep comisioane bancare si nici dobanzi, iar in functie de intelegerea cu dezvoltatorul ratele lunare pot fi flexibile. Dezavantajul ar fi ca, in cazul in care nu se mai pot plati ratele sau ultima parte din suma, clientul poate pierde si avansul dat, dar si casa", spune Irina Petrescu, partener Esop Consulting.

Integral in Adevarul