Absolventii vor 1.000 de euro, companiile nu dau nici jumatate

Data publicarii: 14-09-2009 | HR/Cariere

Asteptarile salariale ale studentilor din Romania pentru primul lor loc de munca sunt nerealiste in raport cu actualele conditii de pe piata muncii si cu ofertele existente in acest moment. Astfel, absolventii facultatilor cu profil economic se asteapta sa primeasca de la inceput 800 de euro pe luna, iar un proaspat absolvent de Politehnica din Romania cere la angajare un salariu lunar de 1.000 de euro, potrivit unui studiu realizat de compania germana de cercetare Trendence Institute.

In schimb, putinele societati care mai fac angajari in momentul de fata nu sunt dispuse sa dea mai mult de 500 de euro lunar unui angajat entry level. "Un proaspat absolvent de facultate, fara niciun fel de experienta pe piata muncii, indiferent de profil, nu poate primi la angajare un salariu mai mare de 500 de euro. Faptul ca acestia cer, nu inseamna ca si primesc astfel de salarii. Nici nu au cum, in conditiile in care pe piata locala un contabil cu experienta are un salariu cu putin peste 1.000 de euro", spune Daniela Necefor, managing partner al firmei de recrutare Total Business Solutions. Preferintele tinerilor romani cu privire la profilul angajatorului si la programul de lucru nu difera fata de cele ale tinerilor din alte tari europene.

Atat romanii, cat si ceilalti europeni isi doresc sa inceapa cariera intr-o firma multinationala si sa lucreze 43 de ore pe saptamana. Diferente mari apar doar atunci cand vine vorba despre salarii, cei din Europa de Vest avand asteptari mult mai mari. De exemplu, un tanar absolvent al unei facultati de inginerie din Danemarca cere un salariu de peste 4.000 de euro pe luna, de patru ori mai mult decat un roman.

Majoritatea tinerilor absolventi ai facultatilor de inginerie din Romania ar vrea sa-si inceapa cariera in companii precum Microsoft, Google sau IBM, un job intr-una dintre aceste companii reprezentand prima optiune pentru mai mult de 65% dintre acestia. Aceste companii sunt preferate si de majoritatea tinerilor europeni. Cei mai multi dintre absolventii romani ai facultatilor cu profil economic ar vrea sa lucreze pentru ING Group, BMW, European Central Bank sau Microsoft pentru un salariu de 800 de euro pe luna.

Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: