Romania a avut in primul semestru al saselea deficit comercial ca marime din UE
Data publicarii: Astazi, 17-09-2009 | EconomieRomania s-a clasat in primele sase luni din 2009 pe locul sase intre statele Uniunii Europene (UE) cu un nivel ridicat al deficitului comercial, de 4,4 miliarde euro, potrivit datelor publicate, joi, de biroul european de statistica, Eurostat.
Deficitul comercial al Romaniei s-a redus de peste 2,5 ori in ianuarie-iunie fata de perioada similara din 2008, in conditiile in care importurile s-au diminuat cu 36%, intr-un ritm mai alert decat exporturile, care au scazut cu o cincime fata de nivelul din prima jumatate a anului trecut, potrivit Eurostat.
Din ianuarie pana in iunie, Romania a exportat bunuri de 13,6 miliarde euro, cu 3,4 miliarde euro mai putin decat in aceeasi perioada a anului trecut. Importurile s-au cifrat la 17,9 miliarde euro, in scadere cu 10,3 miliarde euro fata de acelasi interval.
Cele mai mari deficite comerciale au fost inregistrate in primul semestru in Marea Britanie (46,4 miliarde euro), Franta (28,8 miliarde euro), Spania (23,9 miliarde euro), Grecia (14,5 miliarde euro) si Portugalia (8,4 miliarde euro).
Pe de alta parte, Germania, Irlanda si Olanda au avut cele mai mari excedente din primele sase luni din 2009, de 59,4 miliarde euro, 19,4 miliarde euro, respectiv 17,5 miliarde euro.
Eurostat a estimat ca exporturile Romaniei catre statele din afara blocului comunitar au crescut, in iulie, cu 3% fata de cele din iunie, iar importurile au avansat cu 9,4%, deficitul comercial de pe acest segment stagnand insa la 0,2 miliarde euro.
Astfel, Romania a exportat de circa 600 milioane euro si a importat marfuri de aproximativ 900 milioane euro in iulie.
Exporturile UE catre alte state din afara comunitatii au sporit in iulie cu 3,3% fata de iunie, la 92,3 miliarde euro, in timp ce importurile s-au redus cu 0,6%, la 96,3 miliarde euro, astfel ca deficitul comercial s-a temperat la 4 miliarde euro, de la 7,6 miliarde euro, in luna anterioara, potrivit datelor revizuite ale Eurostat.
Pentru Romania, Eurostat preia datele de la Institutul National de Statistica (INS), care calculeaza importurile in preturi CIF, ce includ costurile legate de transport din tara de origine, si exporturile in preturi FOB, fara astfel de costuri.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău