Fiscul nu-i poate prinde pe evazionisti
Data publicarii: 28-09-2009 | Finante-BanciNeinregistrarea contractelor este descoperita uneori intamplator. De cele mai multe ori, sunt prinsi doar cei care vin dupa adeverinte. Persoanele fizice care omit sa-si depuna la administratia financiara contractele incheiate si declaratiile sunt depistate intamplator, iar in unele cazuri chiar niciodata, relateaza revista "Capital" din aceasta saptamana.
Gasirea cetatenilor "evazionisti" este foarte dificila. "In urma controalelor la firme pot fi identificate tranzactii economice efectuate in baza unor relatii contractuale cu persoane fizice pentru care acestea nu si-au indeplinit obligatiile de inregistrare si de declarare a veniturilor", afirma Sorin Istrate, managing partner la firma de servicii de consultanta financiara si fiscala Contexpert, citat de revista "Capital".
Inspectii fiscale la cetateni
In aceste cazuri, reprezentantii autoritatii fiscale pot organiza inspectii fiscale la acele persoane fizice, pentru a descoperi sumele pe care trebuie sa le plateasca pentru veniturile nedeclarate si impozitele neplatite.
O alta modalitate de depistare a celor care nu-si depun declaratiile si nu platesc impozitele este sa puna fata in fata declaratia 205 a companiilor cu declaratia 200 a persoanelori fizice. "Aceasta verificare se poate face, insa, doar in cazul veniturilor pentru care firmele retin la sursa impozitul, nu si pentru celelalte", precizeaza Istrate.
De cele mai multe ori insa, cetatenii cu probleme sunt prinsi si amendati atunci cand se duc singuri sa-si inregistreze contractele, pentru a obtine de la Fisc o adeverinta, de exemplu, pentru dosarul de credit bancar.
Codul de procedura fiscala spune ca, in cel mult 30 de zile de la data incheierii unui contract prin care cetateanul obtine venituri, documentul trebuie inregistrat la administratia financiara.
Integral in Evenimentul Zilei
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?
- Revolut a ajuns la 4 milioane de clienți persoane fizice în România
- Deloitte Romania si Reff & Asociatii au asistat Nokian Tyres in obtinerea ajutorului de stat in valoare de 99,5 milioane de euro pentru noua fabrica de la Oradea
- Studiu Deloitte: cheltuielile cu inceperea anului scolar stagneaza in 2024
- Deloitte România a asistat dezvoltatorul imobiliar AFI Europe în achiziția clădirii Bucharest Financial Plaza
- Cushman & Wakefield Echinox: Cererea noua de spatii industriale si logistice in primul semestru, de două ori mai mare fata de suprafata livrata in aceeasi perioada
- Banca Transilvania: BT si Simona Halep continua parteneriatul
- Hidroelectrica aniversează 1 an de la listarea istorică din 2023 la Bursa de Valori București
- România: Decontul de TVA față în față cu Decontul precompletat de TVA: încă 6 luni la dispoziție pentru calibrarea RO e-TVA
- Mihai Kis este noul Director de Vânzări Distribuitori pentru Schneider Electric România, Moldova şi Armenia
- Revolut in 2023: venituri de peste 2,2 miliarde USD și un profit record de 545 milioane USD
- Modalități de îmbunătățire a rentabilității proprietăților comerciale prin amenajări mai rapide: nou studiu
- Hidroelectrica anunță atribuirea contractului pentru retehnologizarea Vidraru
- Hațegan Attorneys: Capacele de PET atașate obligatoriu sticlelor din 3 iulie, conform noii reguli UE
- Opinie Deloitte: Economia circulara in retail. De unde incepe schimbarea?