Cele patru conditii pentru a obtine rate mai mici de la banci

Data publicarii: 02-10-2009 | Finante-Banci

Restructurarea imprumuturilor bancare este o solutie la care apeleaza tot mai multi romani care nu-si mai pot achita ratele lunare in conditii de criza. Nu este suficient insa sa te prezinti la ghiseul bancii si sa ceri acordarea unei perioade de gratie, rescadentarea sau refinantarea imprumutului, pentru ca trebuie mai intai sa indeplinesti cateva conditii obligatorii. De exemplu, cine are probleme financiare trebuie sa le dovedeasca si cu acte, fie ca este vorba despre scaderea salariului, disponibilizare ori cresterea altor rate.

"Cauza cea mai frecventa a restructurarii unui credit este reducerea veniturilor, ca urmare a scaderii ponderii veniturilor variabile ori a taierii orelor suplimentare si a sporurilor. Alte motive sunt intrarea in somaj, dar si cresterea cheltuielilor intr-o gospodarie, adica rate mai mari si un grad de indatorare ridicat", ne-a explicat Mihai Rauta, directorul Directiei Consumer Risk a bancii Raiffeisen. Motive asemanatoare au stat la baza cererilor de restructurare si la Unicredit Tiriac Bank, dar si la OTP si la Bancpost, dupa cum ne-au declarat reprezentantii acestor banci. Au fost si cazuri in care oamenii au avut probleme de sanatate si au apelat la restructurare, asa cum s-a intamplat la OTP Bank, de exemplu.

Istoricul bun, un criteriu de baza

Acestea nu sunt insa conditii suficiente pentru a beneficia de scaderea ratelor, de acordarea unei perioade de gratie ori de schimbarea monedei de plata. Indiferent de motivul care a adus clientul intr-o asemenea situatie, acesta trebuie sa fi avut un istoric bun de plata in relatia cu banca. O alta conditie este ca persoana sa poata dovedi ca are capacitatea sa achite restantele inregistrate si sa poata sa plateasca noile rate micsorate.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: