RBS a fost la un pas de nationalizare completa la apogeul crizei financiare din octombrie 2008
Data publicarii: 07-10-2009 | Finante-BanciRoyal Bank of Scotland Group Plc (RBS) reprezenta un risc atat de mare pentru sistemul financiar mondial la apogeul crizei de anul trecut, incat premierul Gordon Brown ar fi putut recurge la nationalizarea integrala a bancii, a declarat un fost oficial al bancii centrale, citat de Bloomberg.
Brown nu a trebuit sa mearga atat de departe pentru ca directorul executiv RBS, Fred Goodwin, a recurs la ajutoare guvernamentale in weekend-ul 11-12 octombrie, a declarat John Gieve, fostul oficial al bancii centrale.
Alti oficiali se straduiau sa coordoneze intre Londra, Washington si Paris raspunsul la starea de panica declansata de prabusirea Lehman Brothers, cu patru saptamani inainte.
"Daca RBS nu ar fi primit sprijin de la stat, ar fi fost nationalizata cu o saptamana mai tarziu. Daca RBS, HBOS, Lloyds s-ar fi prabusit, am fi avut efecte uriase de contagiere in restul lumii", a declarat Gieve, guvernator adjunct al bancii centrale in timpul crizei din 2008.
Guvernul condus de Brown a preluat actiuni in cadrul RBS, ce era la momentul respectiv cea mai mare banca europeana din punct de vedere al activelor, si in cadrul Lloyds, in contextul intensificarii crizei financiare. Gieve a mai spus ca unii directori ai bancii au refuzat sa accepte ajutoare, inainte de a-si da seama ca "jocul s-a incheiat" si de a accepta intregul pachet de ajutor, pe 13 octombrie 2008.
Guvernatorul bancii centrale, Mervyn King, a declarat luna trecuta ca RBS si HBOS au fost la doar citeva ore de prabusire in octombrie 2008, eveniment ce ar fi amenintat intreaga economie a tarii.
King preciza ca inghetarea creditelor, ce a paralizat pietele financiare inainte de prabusirea Lehman Brothers acum un an, a dus Royal Bank of Scotland PLC (RBS) si HBOS pe marginea prapastiei pe 6 si 7 octombrie 2008.
"Doua dintre marile banci ce aveau probleme in obtinerea de finantare puteau strange atunci bani numai pentru o saptamana, apoi numai pentru o zi, iar in acele zile, de luni si marti, nici aceste banci nu puteau fi sigure ca vor putea ajunge cu bine la sfarsitul zilei", a declarat King.
Prabusirea acestor doua banci ar fi inghetat depozitele si platile salariale, lasandu-i pe clienti incapabili sa-si achite facturile, afectand si mai mult fluxul de plati in economie.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile