Declaratiile recapitulative pentru cumparaturi intra-UE se vor depune lunar din 2010
Data publicarii: Astazi, 09-10-2009 | Finante-BanciDeclaratiile recapitulative pentru livrarile sau achizitiile intracomunitare de bunuri, precum si pentru serviciile prestate intra-UE se vor depune lunar din 2010, potrivit noii ordonante de urgenta ce modifica prevederi ale Codului fiscal, adoptata miercuri de guvern si publicata de MFP.
"Aceasta masura este considerata una dintre cele mai importante masuri legislative pentru combaterea evaziunii fiscale, deoarece va permite un control mai eficient, in timp real, al operatiunilor intracomunitare. Actualul termen de 3 luni nu permitea controlul operatiunilor decat dupa o perioada de aproape 4 luni, suficient pentru ca operatorii economici fraudulosi sa dispara inainte ca autoritatile fiscale sa aiba posibilitatea sa detecteze aceste operatiuni frauduloase", se arata in Nota de fundamentare a actului normativ.
Autoritatea fiscala din Romania va primi prin intermediul unui portal electronic cererile de rambursare a persoanelor impozabile din Romania si le va transmite tot electronic in fiecare stat membru din care operatorii economici romani solicita rambursarea taxei platite pentru diverse achizitii efectuate. De asemenea, prin intermediul aceluiasi portal electronic vor fi primite cererile de rambursare transmise de autoritatile fiscale din alte state membre si care au fost depuse de operatorii economici stabiliti in UE pentru achizitiile facute in Romania.
De asemenea, au fost stabilite termene precise de solutionare a cererilor de rambursare si se vor plati dobanzi daca termenele nu sunt respectate.
In Nota de fundamentare se precizeaza ca decizia de depunere lunara a declaratiilor recapitulative pentru operatiuni intracomunitare va diminua frauda fiscala si, implicit, va duce la diminuarea pierderilor de venituri la buget.
"S-a eliminat obligativitatea inscrierii in facturi a unor mentiuni care exced prevederile Directivei 2006/112/CE, in scopul evitarii declansarii procedurii de infringement pentru care Romania a fost prenotificata in cursul lunii iulie 2009", se mai arata in Nota.
In domeniul accizelor, a avut loc simplificarea procedurilor administrative prin introducerea sistemului electronic de urmarire si control a deplasarilor produselor accizabile in regim suspensiv de accize. Masura vizeaza reducerea veniturilor la bugetul de stat cu circa 48,9 milioane lei (0,01% din PIB), pentru anul 2010.
In domeniul impozitului pe profit, Romania a transpus Directiva 90/434/CEE in legislatia nationala, prin includerea acestor tipuri de societati in categoria contribuabililor obligati la plata impozitului pe profit, stabilirea regulilor fiscale aplicabile in cazul transferului sediului social al unei societati europene (SE) sau al unei societati cooperative europene (SCE) din Romania in alte state membre ale Uniunii Europene si stabilirea regimului fiscal al sediilor permanente apartinand societatilor cedente din Romania.
Alte masuri vizeaza clarificarea regimului fiscal al dobandirii propriilor actiuni de catre o societate comerciala, reformularea prevederilor privind regimul fiscal aplicabil sumelor platite de persoanele juridice actionarilor peste pretul pietei, includerea in categoria cheltuielilor sociale a costurilor sociale pe care firmele trebuie sa le suporte, deducerea la calculul profitului impozabil a dobanzilor, penalitatilor si majorarilor de intarziere datorate de persoanele juridice romane, in contractele economice incheiate cu persoane nerezidente, includerea in categoria veniturilor neimpozabile a veniturilor din restituirea sau anularea unor dobanzi sau penalitati de intarziere pentru care nu s-a acordat deducere.
Totodata, au fost clarificate modalitatea de determinare a bazei de calcul pentru inregistrarea in evidenta contabila si pentru deducerea provizioanelor pentru refacerea terenurilor afectate si pentru redarea acestora in circuitul economic, silvic sau agricol de catre contribuabilii autorizati sa desfasoare activitate in domeniul exploatarii zacamintelor naturale si prevederile legate de imprumuturile care se iau in calcul pentru determinarea gradului de indatorare.
Termenele de plata ale impozitului pe profit si dividende sunt stabilite la 25 februarie/25 aprilie din anul urmator, iar pentru dividendele distribuite care nu au fost platite pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende se plateste pana la 25 ianuarie a anului urmator.
In domeniul impozitului pe venit, Codul fiscal prevede descentralizarea competentelor, de la nivelul MFP la nivelul directiilor teritoriale, simplificarea sistemului declarativ actual, reasezarea frecventei de actualizare a expertizelor privind valoarea de circulatie a bunurilor imobile efectuata de Camera Notarilor Publici pentru corelarea cu evolutia pietei imobiliare, clarificarea notiunilor utilizate in capitolul privind impunerea veniturilor din salarii.
In domeniul impozitului pe veniturile nerezidentilor, termenul de plata a impozitului pe dividendele distribuite care nu au fost platite pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale este 25 ianuarie a anului urmator.
Prin noul act normativ s-a eliminat decizia prealabila de scutire a retinerii la sursa a impozitului si s-a extins scutirea prevazuta pentru platile de dobanzi si/sau dividende si catre fondurile de pensii din Uniunea Europeana.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI