Cresterea TVA, o mare eroare. Specialistii propun solutii alternative
Data publicarii: 09-10-2009 | EconomieSub amenintarea cresterii taxei pe valoarea adaugata (TVA), consumul populatiei risca sa se prabuseasca in 2010. Pentru ca tara sa nu se adanceasca si mai mult in criza, oamenii de afaceri vorbesc despre importanta sustinerii productiei autohtone. Ei spun ca economia romaneasca ar putea supravietui gratie exporturilor catre tari care au iesit din criza. In acelasi timp, analistii economici spera ca guvernantii sa-si dea seama de eroarea cresterii TVA si sa decida echilibrarea poverii fiscale intre cei cu venituri mici si cei cu venituri mari.
"Sa ne bazam pe consum, asa cum a fost pana in 2008, nu ar fi o solutie buna pentru cresterea economiei. Trebuie sa incercam sa refacem capacitatea de productie, sa crestem exporturile si sa reducem importurile. De altfel, tarile care au procedat la cresterea TVA au redus fiscalitatea pentru producatorii autohtoni, iar astfel masura nu a afectat piata interna", a declarat Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri (AOAR).
Acesta a aratat ca in conditiile in care vom depinde in continuare de importuri, riscam ca preturile produselor sa explodeze pe fondul deprecierii leului. El a dat ca exemplu productia de mezeluri, care depinde in proportie de 70% de materia prima de import.
Totodata, industriasii spun ca vor reusi sa-si mentina afacerile gratie exporturilor catre state care au depasit criza. "Avem speranta sa traim din consumul celorlalte piete, pentru ca, pe piata romaneasca, statistica arata scaderi la toate capitolele, inclusiv la bunurile de zi cu zi", ne-a precizat Maria Grapini, presedintele Federatiei Patronatelor din Industria Usoara (FEPAIUS). Ea a adaugat ca in Romania nu se observa niciun interes pentru impulsionarea economiei. "Ca sa stimulam consumul, oamenii trebuie sa aiba venituri, iar pentru asta e nevoie sa stimulam productia. Avem nevoie de politici economice si fiscale, dar avand in vedere blocajul de acum, intram in 2010 total nepregatiti. In plus, ne asteptam sa creasca numarul celor care nu au venituri", spune Maria Grapini.
Masura va agrava criza
In acelasi timp, economistii sustin ca majorarea TVA nu va face decat sa inrautateasca situatia celor slab remunerati. "Este o greseala cresterea TVA. Masura ar functiona in conditiile unei rate mari de colectare. La noi, evaziunea este de circa 50%", a declarat Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA).
Potrivit analistului, autoritatile ar putea creste incasarile bugetare prin fiscalizarea unor categorii de tranzactii care nu sunt in prezent impozitate. In plus, Voinea considera ca trebuie stimulat consumul prin introducerea cotelor diferentiate de impozitare si reducerea contributiilor sociale. "Scaderea CSA ar ajuta la pastrarea sau cresterea locurilor de munca, iar impozitarea progresiva in 3 cote de 10%-15%-20% sau 10%-16%-25% ar ajuta la o distributie mai echitabila a poverii fiscale. O alta solutie ar fi globalizarea veniturilor, sustinuta cu deductibilitati pe anumite directii precum sanatatea si educatia", sustine reprezentantul GEA.
Si fostul ministru al economiei si finantelor Varujan Vosganian a subliniat ieri ca majorarea TVA nu ar face decat sa agraveze criza. "Pierdem cam mult timp pe populismul scaderii cheltuielilor, cand ar trebui sa vorbim de elanul relansarii economice. Iesirea din criza nu este aceasta goana de reducere a cheltuielilor bugetare", a declarat Vosganian, adaugand ca gradul de conformare voluntara este in declin, desi fiecare punct procentual in plus ar aduce 500-600 milioane de euro la buget.
Integral in Gardianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului
- EY: Cererea globală pentru vehicule electrice încetinește, pe fondul lipsei infrastructurii de încărcare
- Opinie Deloitte: Peste 5.000 de companii din Romania au de intocmit rapoarte de durabilitate in 2025-2026. Ce presupun aceste cerinte de raportare?
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?
- Revolut a ajuns la 4 milioane de clienți persoane fizice în România
- Deloitte Romania si Reff & Asociatii au asistat Nokian Tyres in obtinerea ajutorului de stat in valoare de 99,5 milioane de euro pentru noua fabrica de la Oradea
- Studiu Deloitte: cheltuielile cu inceperea anului scolar stagneaza in 2024
- Deloitte România a asistat dezvoltatorul imobiliar AFI Europe în achiziția clădirii Bucharest Financial Plaza