Recuperarea TVA din imobiliare aduce 7.000 de romani la Fisc

Data publicarii: 13-10-2009 | Finante-Banci

Omul de afaceri Robert Negoita va avea de platit la stat 70 milioane de lei, adica peste 16 milioane de euro, plus penalitati de intarziere de 0,1% pe zi. Suma reprezinta taxa pe valoarea adaugata aferenta tranzactiilor imobiliare realizate de acesta in perioada 2006-2008. Negoita este cel mai mare potential datornic dintre cei 7.000 de romani care au vandut locuinte in ultimii doi ani. Valoarea totala a tranzactiilor imobiliare pentru care nu s-a virat TVA, aflate in vizorul ANAF, este de 14,8 miliarde de lei (3,5 miliarde de euro).

Fiscul a trimis pana acum doar cinci impuneri, iar alte aproape 30 vor fi transmise saptamana viitoare. Deputatul PSD Robert Negoita spune ca in prezent este controlat de ANAF si ca asteapta rezultatul.

"Intr-adevar, exista in prezent un control al ANAF in curs, care investigheaza aceste tranzactii realizate de mine in perioada respectiva. Daca decizia de impunere va fi realizata corect, nu o voi contesta si voi plati TVA-ul aferent", a declarat pentru Business Standard Robert Negoita.

Omul de afaceri detine Rin Grand Hotel, Aqua Park si mai multe proiecte imobiliare. In declaratia sa de avere sunt inscrise aproape 1.500 de apartamente.

Peste sapte mii de persoane fizice care au vandut mai mult de 5 locuinte in pe-ri-oada 2006-2008 fara sa vireze la stat taxa pe valoarea adaugata vor primi in urmatoarele luni declaratii de impunere prin care vor fi obligate sa plateasca taxa restanta.

Primele cinci impuneri au fost trimise deja, iar saptamana viitoare urmeaza sa fie trimise inca 30, a declarat pentru Business Standard Sorin Blejnar, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

"In total, 1.000 de contribuabili sunt in control acum. Suma pe care statul ar trebui sa o recupereze in urma celor cinci cazuri unde am finalizat controalele este de aproximativ 9,8 milioane de lei (2,28 milioane de euro, calculat la un curs de 4,28 lei/euro - n.red.). Totodata, am pus sub sechestru, in cele cinci cazuri, bunuri in valoare de 4,19 milioane de lei (aproape un milion de euro - n.red.). In termen de 15 zile, aceste persoane trebuie sa plateasca TVA-ul aferent tranzactiilor realizate", a declarat Blejnar.

Totusi, persoanele in cauza pot contesta la ANAF decizia de impunere in termen de 30 de zile de la primirea declaratiei de impunere, apoi in instanta. In total, cele peste 7.000 de persoane care urmeaza sa fie controlate de ANAF au realizat 18.442 de tranzactii, in valoare totala de 14,8 miliarde de lei. Potrivit MFP, normele de procedura fiscala vor intari si explica, incepand de anul viitor, cadrul legal privind obligativitatea platii TVA la acest tip de tranzactii. Potrivit lui Gabriel Biris, avocat specializat pe fiscalitate, daca acest cadru legal ar fi clarificat, statul ar avea incasari din taxarea acestor tranzactii de aproximativ 2-3% din produsul intern brut.

Integral in Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: