Bancile reduc dobanzile, dar cresc comisioanele

Data publicarii: 16-10-2009 | Finante-Banci

Reducerea costului imprumuturilor este temperata de majorari ale diverselor taxe. Bancile dau cu o mana si iau cu cealalta. Reducerea de dobanda operata la credite a fost compensata de cresterea unora dintre comisioane.

Reducerea dobanzii de politica monetara de catre banca centrala este o veste buna pentru romanii cu imprumuturi in lei. De la inceputul anului, dobanda-cheie a scazut cu 2,25 puncte procentuale si, odata cu ea, nivelul ROBOR la trei luni, indicator luat in calcul dobanzii variabile la credite. Astfel, bancile au fost nevoite sa scada, conform formulei de calcul, nivelul dobanzilor.

Cu toate acestea, majoritatea institutiilor bancare au decis sa majoreze comisioanele. Aceasta reducere nu se regaseste in totalitate in costul finantarilor, intrucat dobanda anuala efectiva (DAE, alcatuita din dobanda si comisioane) a inregistrat o scadere mai usoara decat dobanda standard. Mai exact, bancile au ieftinit pe de-o parte, dar au scumpit pe cealalta. Adica au redus dobanda, dar au crescut nivelul comisioanelor.

De exemplu, in cazul creditelor imobiliare, dobanzile au scazut, in ultimele sase luni, in medie, cu 3,7 puncte procentuale, pana la 14,6% pe an. In acelasi interval, costul total al acestor imprumuturi s-a redus cu doar 1,8%, la 16,4%, potrivit portalului de consultanta financiara Conso.ro. Rezulta astfel o crestere cu aproape doua puncte procentuale a comisioanelor. Situatia este similara si in cazul finantarilor de nevoi personale. Astfel, reducerea cu 9,4 puncte procentuale a dobanzii a fost compensata de o majorare de peste un procent a celorlalte taxe.

La creditele imobiliare in euro, dobanda variabila s-a redus cu 2,2 puncte procentuale, de la 10% in luna aprilie la 8,6% pe an in septembrie. In acelasi interval, DAE a scazut cu 1,4%. Diferenta este determinata de cresterea comisioanelor cu aproape un punct. In cazul creditelor de nevoi personale in euro, comisioanele au fost crescute, in medie, cu 0,3 puncte procentuale.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: