Creditele in franci, tot mai greu de rambursat

Data publicarii: 03-11-2009 | Finante-Banci

Dupa ce in anii precedenti imprumuturile in franci elvetieni erau contractate ca painea calda, multi romani nu-si mai pot plati acum ratele catre banci. Dobanzile mici in franci i-au vrajit pe romani, ignorand riscurile pe care le presupune un astfel de imprumut. Restantele au ajuns sa creasca cu peste 1.000%.

In urma cu patru ani, creditele in franci elvetieni isi faceau triumfal intrarea pe piata romaneasca, odata cu lansarea pe piata de retail a OTP Bank. Nu mai putin de zece banci au introdus pana in 2008 produse de finantare in moneda exotica in portofolii. Printre acestea se numarau OTP Bank,Raiffeisen Bank, Banca Romaneasca, Credit Europe Bank,Volksbank, Piraeus Bank si Bancpost.

Dobanzile mici si nivelul scazut al cursului de schimb, de numai 2,19 lei/franc la inceputul anului trecut, faceau imprumuturile in aceasta valuta foarte atractive. Pana in vara trecuta, ritmul de crestere al imprumuturilor in alte valute (cu precadere franci elvetieni) depasea chiar 300%, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Au ajuns la vorba guvernatorului

Ingrijorat de cresterea fulminanta, guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, atragea inca de pe atunci atentia asupra riscurilor pe care le presupune imprumutul in franci elvetieni si recomanda bancherilor sa renunte la acest tip de finantare.

Din toamna trecuta, cand in Romania au aparut primele semne ale crizei financiare, bancile au inceput sa nu mai acorde credite in aceasta valuta. Astazi, doar in ofertele OTP Bank si GarantiBank se mai regasesc astfel de finantari. Intre timp, spusele guvernatorului s-au adeverit.

Un franc elvetian a ajuns sa coste 2,8458 lei, mai scump cu 16,5% fata de acum un an. Mai exact, costul fiecarei rate a crescut cu acest procent, iar pentru fiecare suta de franci datorata bancii, romanul trebuie sa scoata din buzunar cate 40 de lei in plus. In schimb, scaderea LIBOR CHF la trei luni (indicator in functie de care de calculeaza dobanda pentru creditele in aceasta valuta), de la 3,02% la finele lunii octombrie din 2008 la 0,28% in prezent, este aproape insesizabila.

Ea este compensata de scumpirea semnificativa a francului, dar si de majorarea comisioanelor sau a marjei de dobanda perceputa de banca. Prin majorarea marjei, institutiile de credit incearca sa-si acopere riscul de nerambursare. Mai mult, pentru cei care au beneficiat de dobanda introductorie, fixa pe o anumita perioadasi apoi variabila, ratele au explodat.

Restantele au explodat

In aceste conditi, multi romani nu si-au mai putut achita ratele la timp. Valoarea sumelor restante pentru creditele in alte valute (exceptand euro si dolari) a ajuns la echivalentul a 83,03 milioane de lei. Calculat in franci elvetieni, nivelul acestora a ajuns la aproape 30 de milioane de franci si a crescut cu peste 1.000% in intervalul august 2008-august 2009.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: