Doar 10% din CV-urile primite de recrutori trec testul

Data publicarii: 05-11-2009 | HR/Cariere

Numarul CV-urilor primite de firmele de recrutare s-a dublat comparativ cu anul trecut, cu toate acestea, doar 10-20% corespund cu profilul postului pentru care s-a aplicat, spun specialistii in recrutare.

In conditiile in care deficitul de locuri de munca de pe piata se adanceste, iar numarul somerilor este in crestere, tot mai multi dintre cei care isi cauta un job trimit CV-uri la intamplare, in speranta ca vor avea mai multe sanse de succes.

In realitate, CV-urile balast, cele care nu au nicio legatura cu postul vacant, nu fac decat sa ingreuneze munca recrutorilor si sa scada sansele candidatilor de a obtine un loc de munca. "A crescut cu cel putin 60% numarul aplicatiilor pentru toate posturile vacante, cele mai multe fiind pe vanzari. De regula, cel putin 80% dintre acestea nu au legatura cu postul solicitat, asta in cazuri fericite, dar sunt cazuri cand porcentajul este de 90%, ceea ce ingreuneaza enorm procesul de selectie", spune Florin Ochiana, HR operations manager la Lugera.Criza nu a schimbat fundamental criteriile de recrutare, dar a schimbat polul de putere: s-a trecut de la un anjagat aflat pe pozitie de putere, care se afla in situatia de a-si impune conditiile ca urmare a crizei de personal de pe piata, la un angajat care nu mai are de unde sa aleaga si este pus in situatia de a face compromisuri.

"Din pacate, pot spune ca a crescut numarul celor care aplica aleatoriu la diferite posturi, chiar daca nu au calificarile necesare sau chiar daca au calificari ori functii superioare postului pentru care isi depun candidatura. Referitor la acestea, desi numarul celor care aplica a crescut, apreciez ca numarul CV-urilor care pot fi procesate este aproximativ acelasi ca in perioada anterioara", spune Gabriel Gatejoiu, business de-velopment manager al Professional.

In acest moment, spune Ionela Pantea, permanent placement consultant al Manpower, cele mai multe CV-uri vin pentru joburile din vanzari (la toate nivelurile de cariera), FMCG, auto, amenajari interioare/constructii, farmaceutic. "Comparativ cu perioada anterioara crizei, cresterea cantitativa este de aproximativ 50%, in timp ce cresterea calitativa nu este semnificativa", spune reprezentanta Manpower.

Potrivit specialistului in resurse umane Madalina Balan, numarul celor care aplica fara a tine cont de cerintele jobului respectiv este din ce in ce mai mare, iar cu cat jobul este mai putin specializat, cu atat numarul CV-urilor care sunt trimise la intamplare creste. Si in cazul unei companii de executive search cresterea aplicatiilor este similara. "Pentru noi, numarul de CV-uri care sunt primite nesolicitat a fost intotdeauna mare, in jur de 50 saptamanal. Anul acesta, insa, cred ca numarul lor s-a dublat", spune Madalina Uceanu, executive director al Aims Romania.

Integral in Business Standard