Mai putine produse bancare, mai putine costuri

Data publicarii: 09-11-2009 | Finante-Banci

Punand taxe de administrare piperate si comisioane-surpriza pe produsele oferite, bancile incearca sa-si securizeze veniturile pe termen lung. Cum vi se pare o taxa de 30 de lei la inchiderea unui cont de economii? Dar un comision de 7,5 lei pentru administrarea unui cont curent? Sau unul echivalent cu 20 de euro pentru plata ratelor la credit in contul unui prieten?

Romanilor li s-a tot reprosat gradul redus de bancarizare, adica faptul ca nu se grabesc sa apeleze la serviciile bancilor. Avand in vedere inventivitatea bancherilor de a ne taxa pe te miri ce, reticenta devine de inteles. La BRD, nu te costa nimic sa deschizi un cont de economii sau sa obtii un pachet de produse. Costurile vin insa din administrarea lunara: 0,7 euro pentru conturile de economii, pana la 10 euro pentru pachetele de produse (intre 6,5 lei pachetul Clasic si 10 euro pachetul Premium in euro). Cum bancile au invatat sa isi protejeze veniturile, daca vrei sa renunti la produsele care au taxe de administrare, esti potcovit cu un comision gras. Acesta ajunge la echivalentul in lei a 30 de euro pentru pachetul Premium, 15 euro la pachetul Clasic, "numai" 5 euro pentru pachetul Sprint.

La conturile de economii, inchiderea costa 30 de lei. Daca pachetul Premium este mai exclusivist, fiind destinat clientilor Gold, sa vedem ce beneficii aveti incluse in pachetul de baza - Clasic - pentru a motiva comisionul de administrare de 6,5 lei/luna si cel de inchidere de 15 euro. Aveti deci cont curent in lei sau euro, un card Mastercard in lei sau euro (de aici banca isi asigura venituri suplimentare din emitere, administrare si retrageri de numerar), o extragere gratuita de la bancomat, reducere de 20% la alcatuirea dosarului de credit in cazul acordarii unui eventual imprumut, 20% reducere la administrarea cardului atasat, o asigurare pentru documente, chei si card la o prima redusa, 5% reducere la rezervarile online prin Octopus Travel, reduceri la asigurarile de accident, prin AIG. Cu alte cuvinte se ofera destul de putin cu aerul ca primiti o droaie de beneficii.

La contul de economii Atucont, lucrurile sunt chiar mai simple: nici un avantaj suplimentar celor caracteristice conturilor de economii (depuneri si retrageri oricand, iar dobanda este 8% pe an, deci nici aici nu se rupe gura targului).

Totusi, administrarea costa echivalentul a 8,4 euro pe an, iar desfiintarea 30 de lei. Tot la BRD, pentru eliberarea unui istoric cu operatiunile din cont pe o perioada de peste 3 luni trebuie sa platiti echivalentul a 5 euro.

Bancpost si BCR nu merg atat de departe in taxarea desfiintarii unor produse, dar au inventat in schimb o taxa de 10 lei pentru administrarea conturilor curente inactive (fara rulaj timp de o luna). De ce o fi atat de scumpa gestionarea unui cont din care nu intra si nu ies bani? Dupa umila mea parere, ar trebui sa fie o reducere a comisionului de administrare, si nu o majorare a sa. Cum multi romani au conturi uitate pe la mai multe banci, o consecinta a principiului "nu-ti tine ouale intr-un singur cos", aplicat exagerat, potentialul acestora de a genera venituri pentru banca nu e deloc neglijabil.

Cea mai scumpa banca din perspectiva administrarii contului curent ramane insa Unicredit-Tiriac: nu mai putin de 7,5 lei/luna pentru conturile in lei si 2 euro pentru cele in moneda unica europeana.

Pentru incasarile de la non-clienti, banca percepe 1,5% (atentie, minim 20 de euro!), ceea ce inseamna ca daca doriti sa platiti rata la credit in locul altei persoane, mai bine va ganditi de doua ori (BCR are la randul sau un comision similar, de valoare mai mica insa). De asemenea, la retragerile de numerar in valuta, Unicredit-Tiriac e mai scumpa decat media: 0,6%.

In concluzie, sfatul este sa va limitati operatiunile si produsele bancare la strictul necesar, pentru a limita in acest mod costurile suplimentare neprevazute.

Romania Libera