Cardurile pentru studenti, impachetate in comisioane
Data publicarii: 12-11-2009 | Finante-BanciBancile promoveaza cardurile pentru studenti drept produse create special pentru acestia, livrate la pachet cu cele mai bune produse si servicii. De la achizitia unui laptop cu reducere la comisioane mai mici, promisiunile bancilor par tentante. Insa, "gratuitatile" sunt amortizate de comisioane.
Astfel, daca unele banci nu percep comisioane pentru deschiderea contului curent sau pentru retragerile de numerar, altele taxeaza si consultarea soldului siretragerea de numerar din reteaua proprie de bancomate (ATM). De asemenea, varsta maxima pana la care un client poate benefica de aceste pachete variaza de la 24 de ani la ING, la 30 la BRD.
La BRD, studentii pot opta intre doua tipuri de card atasate unui cont curent in lei, emiterea acestora, plata la comercianti sau a facturilor Orange, Vodafone sau Romtelecom la ATM nu sunt comisionate. Inlocuirea cardului costa 10 lei, schimbarea codului PIN la bancomat 2 lei, iar generarea unui nou cod PIN 10 lei. De asemenea, emiterea unei liste cu ultimele 10 operatiuni efectuate la ATM se taxeaza cu 0,75 de lei. Daca posesorul de card refuza o plata, nejustificat, el va trebui sa plateasca alti 6 lei.
La ghiseu, comisionul creste
In plus, orice retragere de numerar de la ATM-urile sau de la ghiseele bancii se taxeaza cu 0,10% din suma retrasa, comisionul minim fiind de 0,2 lei. Banca ofera doua retrageri si interogari de sold gratuite lunar de la bancomatele proprii. Daca retragerea se face de la bancomatele sau ghiseele altor banci, comisionul creste la 0,5% din suma retrasa plus 2,5 lei. In cazul in care cardul este utilizat la bancomatele sau oficiile bancilor din strainatate, comisionul este de 1% din suma retrasa plus 10 lei. Lunar, banca acorda gratuit doua retrageri de numerar de la bancomatele proprii, precum si doua interogari de sold.
Pentru administrarea anuala a unui astfel de card pentru studenti, care are cip incorporat, BRD aplica o taxa de 10 lei. In primul an, gestiunea cardului este gratuita.
10 lei, suma minima din cont
Pachetul Student BCR este promovat ca o solutie gratuita de administrare a resurselor financiare de catre tineri. Acestia trebuie sa pastreze mereu in cont cel putin 10 lei, suma care ii va fi restituita la inchiderea contului. Interogarea soldului si retragerile de numerar de la ATM-urile bancii sunt gratuite, in vreme ce, lunar, pot fi efectuate doar doua plati gratuite prin canalele alternative (internet si telefonie). Administrarea lunara a pachetului nu este comisionata.
Pentru banii pe care ii au in contul current de la ING, studentii primesc o dobanda de 8%. Deschiderea si activarea contului, precum si administrarea anuala a acestuia, gestiunea cardului, retragerile si depunerile de numerar, interogarea soldului, emiterea cardului sau inchiderea contului nu sunt taxate. Retragere de numerar la bancomatul altei banci se comisioneaza cu 0.5% din suma retrasa, plus 2,5 lei.
ATM-ul din strainatate, mai scump
Posesorul cardului Visa Electron EURO<26 de la Banca Trasilvania (BT) nu plateste comision de emitere de card, retragere de numerar de la bancomatele bancii sau pentru reinnoirea cardului, atunci cand acesta expira. Pe an, taxa de administrare a cardului este de 5 lei, iar pentru inchiderea cardului, BT solicita 2,5 lei.
Retragerile de numerar de la alte bancomate din tara decat cele ale bancii se taxeaza cu 0,5% din suma retrasa, la care se adauga o taxa fixa de 2,5 lei. Un comision de 1% va fi suportat de client si daca scoate bani de la ATM-urile altor banci. Daca retragerea se face de la ATM-uri din strainatate, comisionul este de 1% , plus 1,5 lei.
Interogarea soldului costa 0.3 lei.
Integral in Evenimentul Zilei
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului
- EY: Cererea globală pentru vehicule electrice încetinește, pe fondul lipsei infrastructurii de încărcare
- Opinie Deloitte: Peste 5.000 de companii din Romania au de intocmit rapoarte de durabilitate in 2025-2026. Ce presupun aceste cerinte de raportare?
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?
- Revolut a ajuns la 4 milioane de clienți persoane fizice în România
- Deloitte Romania si Reff & Asociatii au asistat Nokian Tyres in obtinerea ajutorului de stat in valoare de 99,5 milioane de euro pentru noua fabrica de la Oradea
- Studiu Deloitte: cheltuielile cu inceperea anului scolar stagneaza in 2024