Greenpeace: Topirea permafrostului ameninta industria gazo-petroliera rusa
Data publicarii: 22-11-2009 | MediuTopirea permafrostului (strat de sol și de roci care nu se dezgheata nici in timpul verii - n.r.) ameninta industriile gazo-petroliere ruse si dimineaza teritoriul Rusiei, cea mai mare tara din lume, a afirmat organizatia ecologista Greenpeace, informeaza AFP.
Companiile ruse trebuie sa cheltuiasca pana la 55 de miliarde de ruble (1,3 miliarde de euro sau 1,9 miliarde de dolari) pe an pentru a repara conducte, imobile si poduri deformate de efectele incalzirii si ale topirii teritoriilor inghetate, potrivit unui raport al organizatiei.
"Topirea permafrostului reprezinta cea mai mare amenintare in Rusia pentru companiile petroliere si de gaze", a declarat Vladimir Ciuprov, responsabil al programelor Greenpeace in Rusia.
Peste 60% din teritoriul rus se gaseste in zona permafrostului care este traversata de numeroase oleoducte si gazoducte. Aproape 93% din gazul rus si 75% din petrol este extras din aceasta zona, potrivit Greenpeace.
Teritoriul rus se retrage cu 30 de kilometri patrati pe an din cauza topirii gheturilor, fenomen care s-a accelerat in ultimii ani, spune Oleg Anisimov, unul dintre autorii raportului.
"Nu este numai o problema economica, dar si o problema geopolitica", a subliniat Anisimov, cercetator la Institutul de hidrologie de la Sankt Petersburg.
Un alt pericol este degajarea in atmosfera a metanului, un gaz cu efect de sera mai puternic decat dioxidul de carbon, emanat ca urmare a descompunerii materiilor oraganice (plante sau animale moarte) din lacurile formate de permarfrostul dezghetat.
"In Nord este ca o bomba cu metan dotata cu mecanism de intaziere", subliniaza Serghei Kirpotin, biolog la Universitatea Tomsk din Siberia.
Greenpeace ii va prezenta acest raport presedintelui rus Dmitri Medvedev la 23 noiembrie inainte de conferinta ONU pentru clima ce va avea loc la Copenhaga din 7 pana in 18 decembrie.
Rusia si-a revizuit miercuri obiectivul de reducere a gazelor cu efect de sera in vederea acestei conferinte, propunandu-si sa emita cu 20% pana la 25% mai putine gaze cu efect de sera pana in 2020 in raport cu 1990, fata de 15% cat isi propunea pana acum.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Analiză EY - Cristian Cârstoiu: Vehiculele electrice continuă să se îndrepte spre dominația vânzărilor
- Studiu EY: Majoritatea directorilor generali se tem că recesiunea va fi mai gravă decât criza financiară - comunicat de presă
- Schneider Electric îl numește pe Marc Garner în funcția de Senior Vice President al diviziei Secure Power în Europa
- Sondaj Storia.ro: Proprietarii si cumparatorii din Romania fac un sumar al pietei imobiliare din 2022
- Opinie Deloitte: O noua incercare de fiscalizare a bacsisurilor – cum va functiona de data aceasta?
- Opinie Reff & Asociatii | Deloitte Legal: Noile reguli in materia controalelor fiscale – o schimbare de perspectiva
- Studiu EY: Lipsa de reacție la creșterea costului vieții este un risc major pentru industria telecom
- Studiu EY - Laura Vrînceanu, Senior Manager, Schimbări climatice și sustenabilitate - Companiile și investitorii sunt în dezacord în privința eforturilor de sustenabilitate
- Studiu EY - Georgiana Iancu, Partener: În 2022 românii au cheltuit mai puţin pe produse alimentare și au redus din economii și investiții - comunicat de presă
- EY România - Importurile de materii prime pentru producția sau repararea de aeronave pot fi scutite de taxe vamale în procedură vamală simplificată - punct de vedere
- Opinie Deloitte: Companiile din industria auto, intre provocarile externe si noile sisteme de raportare fiscala?
- eJobs: Care au fost cele mai căutate profiluri de candidați în 2022
- Undelucram.ro, cea mai mare comunitate pentru angajați din România, vizează 400.000 de euro pe SeedBlink pentru a continua extinderea regională și dezvoltarea tehnologiei AI
- Aspecte practice cu privire la redirecționarea impozitului pe profit sau al microintreprinderilor
- EY România - Iulia Bratu, Partener - Piața globală a IPO-urilor a trecut de la recorduri, la o scădere drastică - comunicat de presă