BCR si BRD in top 15 cele mai mari banci din regiune

Data publicarii: 25-11-2009 | Finante-Banci

Cele mai mari 20 de institutii de credit din Europa Centrala si de Est controleaza aproape jumatate din activele bancare ale regiunii. Iar Banca Comerciala Romana si BRD - Groupe SocGen si-au pastrat locurile intre primele 15 banci comerciale dupa marimea activelor.

Primele 20 de mari institutii de credit din Polonia, Republica Ceha, Ungaria, Romania, Slovacia, Slovenia si Croatia controleaza aproximativ 47% din activele bancare. In acest clasament, Banca Comerciala Romana si BRD - Groupe Societe Generale figureaza in primele 15 institutii dupa valoarea activelor de la finele lunii septembrie 2009.

Per total, cele 20 de institutii aveau active cumulate de 370,29 miliarde de euro. Comparativ cu decembrie 2008, valoarea a scazut cu 2,7 procente. In acest context, cele doua banci autohtone au avut, pe parcursul anului trecut, o evolutie apropiata de cea din regiune. Astfel, valoarea activelor controlate de BCR s-a diminuat cu 1,8% (ritmul este calculat in euro). In cazul BRD - GSG, scaderea in euro a fost de aproximativ opt procente. Dar cea mai mare reducere poate fi observata in cazul institutiei poloneze BRE Bank, controlata de Commerzbank, ale carei active s-au diminuat cu aproape 22 de procente. De asemenea, in Slovacia, VUB - detinuta de grupul Intesa SanPaolo - a pierdut numai in primul semestru al acestui an peste 16% din valoarea activelor.

Pe de alta parte, institutiile de credit din Republica Ceha au avut cea mai buna evolutie din regiune. La nivelul intregului sistem bancar, activele totale s-au majorat, in primele noua luni, cu mai mult de noua miliarde de euro. Astfel, banca CSOB (KBC) avea, la sfarsitul lunii septembrie, active de 35,34 miliarde de euro, cu 15,4% mai mari decat in decembrie 2008. Iar Ceska Sporitelna, membra a grupului Erste, a inregistrat o majorare de sase procente a activelor.

Integral in Financiarul