Cum scapa dezvoltatorii de penalitati cand nu livreaza la timp

Data publicarii: 27-11-2009 | Imobiliare

Dupa ce multi dezvoltatori care nu au respectat termenele de livrare a locuintelor pe care le-au vandut s-au trezit cu procese din partea clientilor, un dezvoltator a gasit o solutie inedita de a scapa de plata penalizarilor.

Astfel, cei care au cumparat un apartament in proiectul Planorama, au la dispozitie doua saptamani sa renunte la penalitatile pe care dezvoltatorul trebuie sa le achite pentru intarzierea predarii locuintelor, lucru ce va duce la realuarea lucrarilor si terminarea constructiei anul viitor. Daca reprezentantii devoltatorului Euro Habitat nu au vrut sa precizeze care este valoarea totala a penalitatilor, spunand doar ca este mare, un calcul care ia in considerare o penalizare de 0,01-0,02%/zi de intarziere, la o valoare medie a unei locuinte de 60.000 de euro a celor 600 de unitati vandute si o durata medie a intarzierilor de 700 de zile, arata ca ar fi de platit peste patru milioane de euro. In cazul in care cumparatorii nu sunt de acord, dezvoltatorul le spune ca vor pierde toti banii, deoarece va intra in insolventa.

Lucian Placinta, unul dintre cumparatori, spune ca este de acord cu aceasta solutie, chiar daca nu e fericit ca a trebuit sa astepte atat de mult, insa asa are garantia ca nu a aruncat banii pe geam. Pentru a finaliza lucrarile anul viitor, dezvoltatorul are nevoie de cinci milioane de euro, din care 2,5 milioane de euro reprezinta un imprumut bancar pe care compania este pe cale de a-l contracta, insa valoarea penalizarilor ar impiedica acest lucru.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: