Greseli de evitat in timpul interviului de angajare

Data publicarii: 30-11-2009 | HR/Cariere

In conditiile in care competitia pentru un loc de munca a ajuns la cote nemaiintalnite - in unele cazuri depasind 1.000 aplicatii pe job, conform statisticilor principalelor site-uri de recrutare din Romania - orice greseala facuta in CV sau in timpul interviului de angajare se poate dovedi "fatala".

Conform unui studiu realizat de Society for Human Resource Management in randul a 500 manageri de resurse umane, multi candidati isi pierd orice sansa de a obtine postul dorit inca din timpul primului interviu.

Pe langa greselile clasice: candidati care ajung cu intarziere la interviu sau care isi denigreaza vechiul angajator in timpul discutiei cu noul angajator, expertii in resurse umane au identificat o serie de alte greseli greu de indreptat ulterior.

Astfel, 20% dintre cei chestionati spun ca au descalificat un candidat pentru ca atitudinea lui era prea familiara. Mary Willoughby, director de resurse umane la o companie din New York, spune ca in timpul interviului, un candidat s-a simtit suficient de confortabil incat sa-i atraga atentia ca are un cos pe frunte.

Alti 67% din respondenti au spus ca tinuta prea provocatoare poate trage in jos candidatii, procent semnificativ mai mare decat al celor care considera greselile de ortografie o problema de neiertat in aplicatii (58%).

39% dintre managerii de HR spun ca punerea in discutie a beneficiilor, bonusurilor, zilelor libere sau programului flexibil inca din timpul interviului, micsoreaza drastic sansele de angajare. Cei mai multi experti sunt de parere ca initierea discutiei despre salarii si beneficii trebuie sa apartina intervievatorului.

"Am avut un candidat care m-a intrebat dupa cateva minute daca poate sa lucreze de acasa. Chiar daca ar fi avut un CV perfect, niciun angajator nu-si doreste angajati al caror prim gand este cum sa stea cat mai putin in birou", spune Willoughby.

Folosirea unor clisee precum "acesta este job-ul la care visam" este un alt mod de compromitere a sanselor. O strategie mult mai potrivita este demonstrarea pasiunii pentru acea pozitie. "Am avut un candidat pentru o pozitie de programator. In timpul interviului a atentionat intr-un mod discret ca site-ul companiei are o serie de probleme. Mi-am dat seama ca acel candidat este cu adevarat interesat de job", spune Willoughby.

Studiul infirma, totodata, o serie de mituri legate de procesul de angajare. Desi cercetari ulterioare creditau ideea ca tot mai multi manageri fac investigatii asupra profilului online al candidatilor, verificandu-le conturile de Facebook sau alte retele sociale, 75% dintre specialistii chestionati au declarat ca nu se obosesc sa verifice astfel de surse.

Redactia BankNews.ro