Bancherul capitalist te obliga sa iei bani de la CAR

Data publicarii: 30-11-2009 | Finante-Banci

Refuzati de banci, romanii s-au intors catre casele de ajutor reciproc (CAR) in ultimul an, pe fondul crizei economice. Astfel, in timp ce soldul creditelor in lei acordate de banci populatiei a scazut cu 5,3% in perioada octombrie 2008-octombrie 2009, conform datelor bancii centrale, CAR-urile se lauda cu cresteri medii de 30%.

"A fost o crestere semnificativa mai ales la sfarsitul anului trecut, cand bancile au pus frana la creditare, dupa care cererile solicitantilor au continuat tot anul 2009. De cand a inceput criza pana acum, avem cu 8% mai multi membri cotizanti", a declarat pentru Gandul Florin Simion, directorul Federatiei Caselor de Ajutor Reciproc din Romania (FEDCAR), care reuneste 17 CAR-uri si in jur de 72.000 de membri cotizanti. Fara indoiala, CAR-urile se bucura de mai mult interes in ochii romanilor descurajati de bancile care au spus stop creditelor de consum.

Bani pentru scoala si reparatii

In general, oamenii nu solicita sume mari, imprumuturile medii fiind de aproximativ 900 de euro (37.800 lei) la nivelul FEDCAR, fata de 800 de euro, cat era un imprumut mediu, in urma cu un an. Necesitatile financiare imediate ii determina pe cei mai multi membri sa se indatoreze la CAR, pe locul urmator fiind achizitionarea unor bunuri, taxele scolare si realizarea unor reparatii in apartament, spune Margareta Toth Wessely, directorul economic al CAR Municipiul Cluj-Napoca.

Sunt si persoane care fac imprumuturi mai mari pentru a pleca in vacanta ori pentru a completa avansul necesar cumpararii unei locuinte sau pentru un autoturism. La sfarsitul lunii octombrie, casa de ajutor reciproc din Cluj-Napoca acordase cu 50-60% mai multe imprumuturi fata de aceeasi perioada a anului trecut unui numar cu 40% mai mare de solicitanti. Sumele maxime nu pot depasi pragul de 40.000 de lei la Cluj-Napoca, la un grad de indatorare de maximum 40%, dar sunt si case care nu acorda mai mult de 15.000 de lei, asa cum procedeaza CAR Faur din Bucuresti, dobanzile variind intre 18 si 23%.

Integral in Gandul