Unde e mai bine sa lucrezi: la stat sau la privat?

Data publicarii: 30-11-2009 | HR/Cariere

Patronii ofera lefuri mai mari si posibilitati de avansare rapida. La stat, in schimb, locurile de munca sunt mai sigure, mai prost platite, dar programul este mult mai relaxat.

Despre cei care lucreaza la stat, credinta generala a romanilor, alimentata de anii comunismului, este ca muncesc "putin si prost", ceea ce nu e adevarat in toate cazurile.

La privat, in schimb, rare sunt situatiile in care cei care nu performeaza sunt tinuti pe post. Joburile la patron au insa dezavantajul ca pot fi extrem de epuizante.

1.100 de euro, dupa trei ani de experienta

Luminita Soare are 28 de ani si lucreaza intr-o companie de consul tanta din Capitala. "Sunt de trei ani in aceasta firma si e primul loc in care m-am angajat. Castig 1.100 de euro pe luna, o suma destul de mare tinand cont de vechime. La stat, ca sa ajungi sa primesti o asemenea leafa, trebuie sa ai o functie de conducere", crede tanara.

Munca pe care o presteaza e insa mult mai consistenta in comparatie cu ceea ce se intampla la stat. "Sunt zile cand plec spre serviciu la sapte dimineata si ma intorc acasa chiar si dupa miezul nop tii. Dorm cel mult cinci ore pe noapte. Lucrez si in weekenduri si in zilele libere legale. In schimb, un profesor munceste patru-cinci ore pe zi si nici nu face asta de luni pana duminica. In plus, are au un mare avantaj: ii ramane timp pentru familie - un lux pentru cei din sistemul privat", adauga Luminita.

Seful de raion dintr-un supermarket din Ploiesti spune si el ca un job la privat e mai avantajos. "Sunt student in anul doi la Comert. La sfarsitul primului an de facultate m-am angajat ca lucrator comercial. In sapte luni am ajuns sef de raion. Asta dovedeste cat de mari sunt posibilitatile de avansare in sistemul privat", spune Mihai Stefan, incantat si de faptul ca salariul difera in functie de competentele fiecaruia.

"La stat exista o grila de salarizare care nu e deloc corecta. Luam doi chirurgi cu o experienta de zece ani. Unul e foarte bun, celalalt mediocru. Ei au aceeasi leafa. Nu este corect", afirma tanarul. Un dezavantaj al muncii la privat, adauga Mihai, e acela ca nu poti face greva. "Si nici n-ai un sindicat care sa-ti apere drepturile, iar daca te razvratesti poti fi obligat sa demisionezi", afirma el.

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: