Prima Casa a adus mai putine cereri de credite decat anticipau bancile

Data publicarii: 11-12-2009 | Finante-Banci

Cererea de credite ipotecare a crescut usor in trimestrul III pe fondul programului Prima Casa, insa sub asteptarile bancilor, care estimeaza pentru ultimul trimestru al acestui an sporirea cererii fata de perioada precedenta, arata un sondaj BNR efectuat in randul bancilor.

Astfel, doar 12% dintre banci au resimtit o crestere a numarului de cereri de imprumuturi, tendinta ce a revenit dupa aproximativ un an in care au avut loc corectii semnificative ale preturilor imobilelor si ale terenurilor, sustin bancherii.

"Principalul catalizator al revenirii se regaseste in demarare programului guvernamental Prima Casa. Posibilii factori care au franat cererea vizeaza incertitudinile de pe piata imobiliara, asteptarile populatiei privind situatia financiara si somajul in urmatoarele 12 luni si restrangerea ofertei de credit prin inasprirea standardelor si a termenilor creditarii", arata sondajul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Cu toate acestea, bancile au relaxat usor standardele de acordare a imprumuturilor in trimestrul al treilea pentru creditele ipotecare, in perioada urmatoare bancherii asteptandu-se la o evolutie similara. In privinta termenilor creditarii, bancile au relaxat unii factori, cum ar fi diferentialul de dobanda a creditului fata de rata ROBOR la o luna, ponderea maxima a serviciului datoriei lunare in venit si prin cresterea imprumutului ca pondere in valoarea garantiei, arata sondajul.

Bancile continua sa se astepte la ieftinirea imobilelor

Trei sferturi din bancile de pe piata au raportat in trimestrul al treilea o scadere a pretului la imobile, tendinta care va continua si in ultima parte a anului, conform asteptarilor a 65% dintre banci, se mai arata in sondajul BNR.

"Pretul locuintelor isi mentine tendinta descrescatoare pe care s-a inscris in urma cu un an si confirma in mare masura asteptarile anterioare ale bancilor pentru trimestrul al treilea", se mentioneaza in raport.

Bancile au inasprit standardele de acordare a creditelor de consum, pentru care cererea a scazut usor

Standardele de acordare a creditelor de consum s-au inasprit in trimestrul al treilea, bancherii estimand o evolutie similara si in ultimele trei luni din 2009, in timp ce termenii contractelor de credit nu s-au modificat vizibil in perioada iulie-septembrie 2009, mai arata raportul BNR.

"Majoritatea clauzelor au ramas neschimbate, cu exceptia scaderii ponderii maxime a serviciului datoriei lunare si a cresterii diferentialului de dobanda a creditului fata de rata ROBOR la o luna", se arata in sondaj.

In privinta cererii de credite de consum, bancile au observat o scadere in trimestrul III, contrar asteptarilor care indicau o revigorare a acesteia, insa, in cazul creditelor de consum cu ipoteca si a cardurilor de credit, cererea a revenit in teritoriu pozitiv.

Pentru ultimele trei luni din 2009, bancherii prognozeaza o evolutie similara a cererii de astfel de imprumuturi.

Sondajul BNR este efectuat trimestrial pe baza unui chestionar trimis primelor 10 banci din piata ce au acordat aproximativ 80% din creditele companiilor si populatiei.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: