Ministerul Economiei: Pretul gazelor naturale ar putea creste din aprilie
Data publicarii: 26-01-2010 | EconomiePretul gazelor naturale ar putea creste incepand din aprilie, din cauza ca operatorii din domeniu trebuie sa-si acopere costurile, dar si pentru ca Romania trebuie sa alinieze pretul gazelor la cel din tarile UE, a declarat secretarul de stat din Ministerul Economiei, Tudor Serban.
"Procentul va fi stabilit in functie de acoperirea costurilor. Vor fi verificate toate costurile si solicitarile operatorilor din domeniu. Pretul ar putea creste si pentru ca Romania trebuie sa isi alinieze pretul gazelor la cel din afara, iar Comisia Europeana vrea totodata sa liberalizam pretul gazelor", a precizat Tudor Serban.
Reprezentantii Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), institutia guvernamentala care stabileste pretul energiei si al gazelor livrate, nu au putut fi contactati pentru declaratii.
De asemenea, Tudor Serban a mai spus ca reprezentantii Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri vor discuta marti cu cele doua companii care importa gaze pentru Romania de la Gazprom, Wintershall si Conef, majorarea cantitatii de gaze importate.
"Vom discuta maine (marti, 26 ianuarie, n.r.) cu reprezentantii Wintershall si Conef, cele doua companii care intermediaza importul de gaze naturale pentru Romania de la Gazprom, pentru a creste cantitatea de gaze importate. Noi vom cere suplimentarea importurilor cu 2-3 milioane metri cubi gaze, incepand chiar de acum, fata de 10 milioane mc gaze pe zi in prezent", a declarat Tudor Serban.
Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri a declarat situatie de urgenta, incepand de luni, ora 14.15, din cauza dificultatilor semnalate in alimentarea cu gaze a consumatorilor, urmand ca furnizarea de gaze naturale sa fie oprita pentru consumatorii intreruptibili.
Cei mai mari consumatori ce au statut intreruptibil sunt Azomures, InterAgro si Electrocentrale Bucuresti.
"In 25 ianuarie, a avut loc reuniunea Comisiei de coordonare pentru asigurarea sigurantei in aprovizionarea cu gaze naturale in prezenta ministrului economiei, comertului si mediului de afaceri, Adriean Videanu, si a secretarului de stat pe probleme energetice, Tudor Serban, presedintele Comisiei. Au fost analizate informatiile referitoare la cantitatile de gaze naturale necesare acoperirii consumurilor inregistrate si situatia creata de temperaturile extrem de scazute din ultimele zile (temperatura medie la nivel national a scazut in dimineata zilei de 25 ianuarie la -17,90 C)", se arata intr-un comunicat publicat luni pe portalul ministerului.
De asemenea, in conformitate cu Legea 346/2007 privind masurile pentru asigurarea sigurantei in aprovizionarea cu gaze naturale, Transgaz a solicitat Comisiei verificarea intrunirii conditiilor pentru declararea situatiei de urgenta din cauza dificultatilor semnalate in alimentarea cu gaze a consumatorilor.
In urma analizei, Comisia de coordonare pentru asigurarea sigurantei in aprovizionarea cu gaze naturale a confirmat existenta conditiilor de declarare a situatiei de urgenta si a dispus ca, incepand cu data de 25 ianuarie 2010, ora 14:15, Dispeceratul National de Gaze Naturale sa ia masurile operative necesare, in conformitate cu prevederile Planului de masuri pentru situatii de urgenta in anul gazier 2009-2010, aprobat prin HG 1523/2009, se mai arata in comunicatul ministerului
"Acest lucru inseamna, pe de o parte, oprirea furnizarii gazelor naturale pentru consumatorii intreruptibili si, pe de alta parte, trecerea CET-urilor, acolo unde este posibil, pe utilizarea combustibililor alternativi, ceea ce va permite Transgaz sa gestioneze operativ sistemul, astfel incat populatiei sa i se asigure cu prioritate furnizarea gazelor naturale, caldurii si apei calde in conditii de siguranta", spun reprezentantii ministerului.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online