Romania mai trebuie sa imprumute 5,2 mld. euro

Data publicarii: 07-06-2010 | Economie

Romania mai functioneaza doar pe datorie, ritmul in care se imprumuta de la inceputul anului fiind de 600 de euro/secunda - adica 52 milioane pe zi sau 7,88 miliarde, pana la inceputul lui iunie. Conform calculelor Gandul, chiar daca statul taie din pensii 15% si din salariile bugetarilor 25%, ceea ce i-ar aduce o economie de circa doua miliarde de euro anul acesta, tot va trebui sa mai imprumute 5,2 miliarde de euro pentru a rezista pana in decembrie.

Economistii atrag atentia ca, in scurt timp, s-ar putea intampla un adevarat dezastru: nimeni nu va mai vrea, sau nu va mai putea, sa ne imprumute. Pe piata interna, bancile au ajuns la un prag de expunere de 18% pe titlurile de stat, iar maximul acceptat de bancile-mama este de 20%. Pentru imprumuturi externe, momentul este prost din cauza problemelor din Grecia si din zona euro.

Statul mai trebuie sa imprumute pana la finele acestui an inca 5,2 miliarde de euro, conform calculelor Gandul, chiar daca taie din pensii 15% si din salariile bugetarilor 25%, masuri care ar putea aduce o economie de circa doua miliarde de euro anul acesta. In total, in 2010, Romania trebuie sa imprumute cel putin 13 miliarde de euro, atat pentru a acoperi deficitul bugetar, cheltuielile mai mari decat veniturile, cat si pentru a plati creditele mai vechi cu altele noi. Doar pentru a plati datoriile facute anii trecuti, in special in 2009, statul va trebui sa imprumute 4,5 miliarde de euro in 2010.

De la inceputul anului pana acum, Ministerul Finantelor a imprumutat de la banci 4,73 miliarde de euro, la care se adauga un miliard de euro primit la finele lui februarie de la Comisia Europeana, 1,15 miliarde de euro de la FMI primiti la inceputul anului si inca un miliard de euro obtinut printr-o emisiune de eurobonduri in primavara.

In total este vorba despre 7,88 de miliarde de euro pana la inceputul lui iunie, adica o medie de peste 52 de milioane de euro in fiecare zi, incluzand si sambata si duminica, respectiv 601 de euro pe secunda. Datoria publica pe cap de angajat va urca la 10.100 de euro anul acesta de la 8.000 de euro in 2009, conform calculelor Gandul.

In ultimii cinci ani acest indicator a crescut cu 157%, in 2006 datoria publica raportata la fiecare angajat fiind de aproape 4.000 de euro. Ca procent din valoarea totala a economiei, datoria publica va urca pana la 40% din PIB. Produsul intern brut, dupa scaderea estimarii privind cresterea economica de la 1,5% la -0,5%, este de 121 de miliarde de euro, cu cinci miliarde de euro mai mic decat valoarea estimata la finele anului trecut de Guvern, FMI si CE, valoare pe care a fost fundamentat bugetul de stat pe anul in curs.

Prin tratatul de aderare Romania s-a angajat sa nu depaseasca un nivel al datoriei publice de 60% din PIB insa statul roman nu isi poate permite un procent mai mare de 35%, dupa cum a explicat la inceputul anului Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI.

Integral in Gandul