Cinteza (BNR): Sistemul bancar romanesc va incheia anul 2010 pe pierdere
Data publicarii: 14-09-2010 | Finante-BanciDirectorul Directiei de Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, a spus, intr-un interviu acordat revistei Money Express. ca sistemul bancar romanesc va incheia anul 2010 pe pierdere, in conditiile cresterii restantelor si aplicarii OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori.
"Va fi un an de pierdere(...)Restantele sunt pe un trend de crestere si acum a mai venit si beleaua asta (OUG 50, n.r.), a afirmat Cinteza. Mai mult, acesta este de parere ca "ce e mai rau abia urmeaza sa vina"
Potrivit lui Cinteza, bancile vor avea doua solutii pentru a acoperi pierderile generate de OUG 50.
"Una va fi sa creasca dobanzile la creditele noi, dar nu va avea efect pentru ca acum creditarea este aproape oprita. A doua, sa scada dobanzile la depozite. Urmarea va fi ca popu--latia va schimba sume mari de lei in euro si vor creste presiunile pe curs", avertizeaza Cinteza. "In plus, sunt semne ca bancile au inceput sa‑si piarda increderea una in alta", mai spune acesta.
In opinia lui Cinteza, s-a ajuns in aceasta situatie deoarece toate recomandarile si solicitarile facute de BNR inainte de aprobarea legii au fost ignorate.
Pe de alta parte, Nicolae Cinteza s-a aratat de acord cu necesitatea eliminarii practicilor abuzive si netransparente ale bancherilor din Romania.
"In ultimul an si jumatate, am cerut sa fie schimbati patru conducatori de banci din Romania. La trei dintre ei, motivele erau clar de practica inadecvata in domeniul comisioanelor si in relatia cu clientii", spune seful supravegherii bancare.
Totodata, acesta anticipeaza un val de procese, intrebandu-se retoric "ce client va fi de acord sa plateasca mai mult cand, conform ordonantei, are posibilitatea sa plateasca mai putin?"
"Eu am ramas surprins ca ANPC ii indeamna pe clienti sa mearga la tribunal. Este exact ceea ce ne asteapta acum, un val de procese", mai spune Cinteza.
OUG 50/2010, care a intrat in vigoare la 21 iunie, este rezultatul transpunerii in legislatia romaneasca a Directivei Europene 48/CE/2008. Pana la 20 septembrie, bancile din Romania trebuie sa modifice circa opt milioane de contracte de credit.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice