Almunia avertizeaza ca razboiul valutelor ar putea genera o noua criza
Data publicarii: 18-10-2010 | Finante-Banci
Comisarul european pentru concurenta, Joaquin Almunia, a avertizat ca asa-numitul 'razboi al valutelor' cu tarile emergente ar putea duce la o noua criza, de alta natura, dar nu obligatoriu mai blanda, informeaza agentia EFE.
La un forum de la Marrakech (sudul Marocului), Almunia a intrebat daca acest lucru ar fi posibil in conditiile in care tarile 'nici macar nu gasesc modalitatea de a discuta rezonabil in privinta cursului de schimb'.
Daca se mentine acest razboi, a semnalat spaniolul, pot aparea 'probleme mari', care sa degenereze in tendinte protectioniste in cazul tarilor afectate, ca urmare a problemelor acestora cu exporturile din tari precum China si alte state, care i-au urmat politica valutara, precum Brazilia si Coreea de Sud.
'Tarile emergente trebuie sa fie constiente nu numai de noile posibilitati, dar si de responsabilitatile lor', a adaugat Almunia.
'Daca nu au responsabilitate sa respecte ce s-a stabilit, atunci va trebui sa se recurga la institutiile multilaterale, cu o reprezentativitate mai veche, pentru ca exista actori care nu existau in Bretton Woods', a spus oficialul european, facand referire la pactul ce a dus la crearea actualului sistem multilateral comercial si financiar, in 1944.
In acest sens, a cerut ca Uniunea Europeana sa vorbeasca pe o singura voce in cadrul organismelor internationale, daca se vrea sa nu apara riscul de a deveni irelevanta.
'Ori toate tarile au un singur reprezentant european, ori fiecare il are pe al sau, dar atunci Europa este mai mult o problema decat o solutie', a subliniat Almunia.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice