Delegatia FMI vine la Bucuresti pentru discutii privind o noua intelegere
Data publicarii: 20-10-2010 | EconomieDelegatia Fondului Monetar International (FMI) va fi prezenta in Romania de miercuri si pana pe 1 noiembrie, pentru evaluarea acordului in derulare si demararea discutiilor pentru incheierea unei noi intelegeri.
Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, a declarat luni, la The Money Channel, ca Romania va incheia, cel mai probabil, un nou acord cu Fondul, care nu va permite insa atragerea de bani pentru plata salariilor, iar doar in cazul unor socuri externe, banii ar putea intra in visteria BNR. Potrivit acestuia, un element important al noului acord va fi reforma administratiei, relatia dintre ministere, comunicarea si colaborarea dintre acestea.
Pe de alta parte, presedintele Traian Basescu a apreciat duminica, in cadrul unei emisiuni de la ProTV, ca acordul semnat cu FMI a ajutat Romania sa-si restabileasca echilibrele macroeconomice si sa iasa in afara riscului unui derapaj economic. Basescu a mai precizat ca decizia Romaniei este sa continue sa ramana in acord cu FMI si cu Uniunea Europeana. "Actualul acord il vom finaliza in aprilie 2011 si vom continua sa ramanem in acord cu FMI intr-un acord de precautie", a spus seful statului.
Programul FMI pentru Romania a fost aprobat la 4 mai 2009, imprumutul total ridicandu-se la 13,15 miliarde euro (11,443 miliarde DST). Aranjamentul permite statului acces la resursele FMI in echivalentul a 1,111% din cota Romaniei in cadrul Fondului.
Ultima misiune de evaluare a FMI s-a incheiat la inceputul lunii august, concluzia fiind aceea ca Romania si-a indeplinit majoritatea criteriilor de performanta, cu exceptia plafonului pentru arierate si a tintei indicative pentru cheltuielile curente.
Boardul executiv al FMI a finalizat, la sfarsitul lunii septembrie, cea de-a cincea evaluare a Romaniei in cadrul acordului de finantare externa, in urma careia institutia a pus la dispozitie a sasea transa din imprumut, in valoare de aproximativ 884 milioane euro (769 milioane DST). Astfel, suma livrata Romaniei de catre Fondul Monetar International, in cadrul acordului de tip stand-by incheiat pe doi ani, se ridica la 11,27 miliarde euro (9,8 miliarde DST).
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice