Statul functioneaza tot mai mult pe datorie

Data publicarii: 17-02-2011 | Finante-Banci

Datoria publica a Romaniei a atins, la sfarsitul anului trecut, aproape 38% din PIB, peste nivelul prognozat de autoritati, de 36%. Imprumuturile statului se apropie vertiginos de nivelul maxim de acceptabilitate - estimat pentru o tara emergenta ca Romania - de 40% din PIB.

Datoria publica a Romaniei a ajuns, la 31 decembrie 2010, la 37,9% din PIB, chiar daca Guvernul prognoza un prag de 36%. Pentru sfarsitul acestui an, estimarile oficiale indica 39,5% din PIB, ceea ce inseamna ca nivelul de indatorare a statului mai poate avansa in 2011 cu doar 1,6%. Asta in conditiile in care, anul trecut, datoria publica a crescut cu aproape 8% fata de 2009.

Economistii au atras atentia, in mai multe randuri, ca nivelul maxim de sustenabilitate in cazul Romaniei este de 40% din PIB. Chiar guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, atentiona in noiembrie 2010 ca exista tari din America Latina care au intrat in incapacitate de plata cu o datorie publica de 20% din PIB. "Exista in literatura de specialitate lucrari care spun ca o fi 60% plafon european privind ponderea datoriei publice in PIB, dar in cazul multor tari, si Romania se situeaza in aceasta categorie, la o datorie de 40% din PIB pietele devin mult mai nervoase", atragea atentia seful BNR.

Potrivit economistului-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, era firesc ca datoria aproape sa se dubleze in ultimii trei ani, avand in vedere nevoia de finantare a unor deficite bugetare din ce in ce mai mari. Problema este ca aceste deficite au fost generate de cresterea facturii sociale. "Partea pozitiva este ca lucrurile s-au mai corectat in cadrul acordului cu FMI, iar trendul nesanatos de crestere a datoriei publice s-a temperat", crede Dumitru.

Continuarea in Adevarul