TOPUL BANCILOR dupa activele detinute

Data publicarii: 17-02-2011 | Finante-Banci

BCR si BRD se dueleaza la varf, iar celelalte banci din top 10 castiga greu cota de piata semnificativa. Cele 10 banci controleaza 78% din tot sistemul.
Anul trecut activele totale ale sistemului bancar romanesc au crescut cu numai 3,5% - cel mai redus nivel din ultimul deceniu.

Criza economica a facut ravagii si in bilanturile bancilor, care au fost nevoite sa-si mareasca provizioanele si chiar sa scoata credite din bilant pentru ca stiu ca nu le vor mai recupera niciodata.
La 31 decembrie 2010 patrimoniul bancilor a fost de 342 mld. lei (80 mld. euro).

BCR si BRD isi disputa primele locuri, la fel ca acum 10 ani, fiind urmate de un pluton de banci ale caror active sunt la jumatate.

Anul trecut, BCR a reusit sa castige cota de piata, dupa patru ani de declin, in timp ce BRD a pierdut teren pentru ca a adoptat o politica extrem de prudenta si nu a mai vrut sa-si ia risc intr-o economie aflata in recesiune. Aceasta politica impusa de noul management cu aversiune la risc da rezultate la nivelul creditelor neperformante, dar inseamna si pierderea unor clienti cu afaceri mari. In schimb, BCR a fost in ultimul an foarte agresiva pe segmentul corporate, luand clienti de la alte banci prin asumarea unor riscuri mai mari.

Ce schimbari a produs al doilea an de recesiune in ierarhia bancilor

La nivel de profit, BRD este insa cu mult peste BCR, raportand un castig de 501 mil. lei, ceea ce arata ca activele detinute aduc un profit superior chiar daca sunt mai mici.

Pe locul al treilea a urcat Raiffeisen, in locul Volksbank, care a pierdut puternic teren, fiind aruncata pe locul opt. Raiffeisen isi disputa la limita pozitia cu CEC, banca de stat care a castigat constant cota de piata pe parcursul anului trecut.

Banca Transilvania, Alpha Bank si UniCredit "se calca pe picioare" in piata, fiind posibila orice inversare de pozitie.


 

integral in: zf.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: