Bancpost: Sanse aproape nule ca BNR sa reduca dobanda
Data publicarii: 11-03-2011 | Finante-BanciPresiunile inflationiste suplimentare aproape anuleaza sansele reducerii ratei dobanzii cheie in 2011, daca tinem cont de explicatiile anterioare date de Consiliul de Administratie al BNR ca motivare a deciziilor de politica monetara, spune Dan Bucsa, seful departamentului cercetare al Bancpost.
"Speram ca rata dobanzii de politica monetara nu va fi majorata, deoarece cresterile de preturi sunt generate in cea mai mare parte de socuri de oferta pe care politica monetara nu ar trebui sa le contracareze. BNR ar putea suplini mentinerea dobanzii oficiale ridicate prin reducerea rezervelor minime obligatorii aplicate pasivelor in lei, pentru a creste lichiditatea pietei interbancare (cu impact benefic asupra dobanzilor interbancare si a finantarii deficitului bugetar)", spune Bucsa.
Dobanda de politica monetara este setata la 6,25% din luna mai a anului trecut.
Referindu-se la cresterea surprinzatoare a preturilor de consum, Bucsa a spus ca surpriza a venit din scumpirea accelerata a alimentelor. "Luna trecuta, indicele agregat al preturilor alimentelor calculat de FAO a crescut mai putin decat in perioada iulie 2010 - ianuarie 2011 si leul s-a apreciat atat fata de euro, cat si fata de dolar. Ne asteptam ca inflatia lunara sa ramana ridicata in februarie 2011 din cauza majorarilor preturilor alimentelor".
Care sunt sansele ca BNR sa atinga tinta de inflatie in acest an?
Bucsa a explicat ca impactul cererii interne slabe asupra ratei inflatiei core3 (care exclude din indicele preturilor de consum preturile administrate, cele volatile ale unor alimente, ale combustibililor si produselor din tutun) a fost foarte redus.
"Desi consumul privat a scazut in 2010 cu 1,8% (in termeni reali), preturile influentate de presiunile cererii agregate au crescut cu 4,2%. Chiar daca excludem impactul TVA, majorarea preturilor concomitent cu scaderea cererii indica rigiditati structurale mari. In plus, aprecierea leului nu a putut compensa cresterea preturilor alimentelor si combustibililor pe pietele internationale in primele doua luni din 2011".
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?
- Revolut a ajuns la 4 milioane de clienți persoane fizice în România
- Deloitte Romania si Reff & Asociatii au asistat Nokian Tyres in obtinerea ajutorului de stat in valoare de 99,5 milioane de euro pentru noua fabrica de la Oradea
- Studiu Deloitte: cheltuielile cu inceperea anului scolar stagneaza in 2024
- Deloitte România a asistat dezvoltatorul imobiliar AFI Europe în achiziția clădirii Bucharest Financial Plaza
- Cushman & Wakefield Echinox: Cererea noua de spatii industriale si logistice in primul semestru, de două ori mai mare fata de suprafata livrata in aceeasi perioada
- Banca Transilvania: BT si Simona Halep continua parteneriatul
- Hidroelectrica aniversează 1 an de la listarea istorică din 2023 la Bursa de Valori București
- România: Decontul de TVA față în față cu Decontul precompletat de TVA: încă 6 luni la dispoziție pentru calibrarea RO e-TVA
- Mihai Kis este noul Director de Vânzări Distribuitori pentru Schneider Electric România, Moldova şi Armenia
- Revolut in 2023: venituri de peste 2,2 miliarde USD și un profit record de 545 milioane USD
- Modalități de îmbunătățire a rentabilității proprietăților comerciale prin amenajări mai rapide: nou studiu
- Hidroelectrica anunță atribuirea contractului pentru retehnologizarea Vidraru
- Hațegan Attorneys: Capacele de PET atașate obligatoriu sticlelor din 3 iulie, conform noii reguli UE
- Opinie Deloitte: Economia circulara in retail. De unde incepe schimbarea?