Se ieftinesc creditele pentru firme
Data publicarii: 11-03-2011 | Finante-BanciDobanzile imprumuturilor pentru IMM-uri sunt in scadere, iar bancile incep sa lanseze produse noi pentru acest sector. Din al doilea trimestru al anului, se aSteapta o creStere a creditarii.
Dobanda medie pentru creditele noi in lei contractate de societatile nefinanciare din Romania era la sfarSitul anului 2010 de 9,51%, comparativ cu 15,4%, in decembrie 2009, pentru acelaSi tip de credite, conform datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Pentru creditele acordate in euro societatilor nefinanciare, dobanda era in decembrie 2010 de 5,06%, fata de 5,92%, cat era cu un an in urma.
Aurel Șaramet, preSedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici Si Mijlocii, afirma ca "in ultimii doi ani, bancile s-au axat mai mult pe partea de refinantare a creditelor decat pe lansarea de produse noi pentru IMM-uri. Incep insa sa apara Si produse noi, iar din lunile aprilie-mai ale anului curent, este de aSteptat un accent mai dinamic al creditarii pentru acest sector, restrictiile fiind totuSi destul de mari Si criteriile mai aspre decat in perioada 2007-2008".
Pentru imprumuturile in euro ale bancilor consultate de Capital Si cu oferte lansate recent pentru sectorul IMM-urilor, dobanzile variaza intre 5,6% Si 9,5% (in functie Si de prezenta unei garantii), iar pentru cele in lei, intre 9,3% Si 12% (vezi tabelul alaturat). Printre costurile suplimentare se numara comisionul de acordare, comisionul de gestiune lunar, de evaluare a imobilului, de neutilizare a liniei de credit sau de rambursare anticipata. In cele mai multe cazuri, nivelul dobanzii aferente creditului este variabil, fiind stabilit de catre banca in urma efectuarii unei analize de bonitate a clientului.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?
- Revolut a ajuns la 4 milioane de clienți persoane fizice în România
- Deloitte Romania si Reff & Asociatii au asistat Nokian Tyres in obtinerea ajutorului de stat in valoare de 99,5 milioane de euro pentru noua fabrica de la Oradea
- Studiu Deloitte: cheltuielile cu inceperea anului scolar stagneaza in 2024
- Deloitte România a asistat dezvoltatorul imobiliar AFI Europe în achiziția clădirii Bucharest Financial Plaza
- Cushman & Wakefield Echinox: Cererea noua de spatii industriale si logistice in primul semestru, de două ori mai mare fata de suprafata livrata in aceeasi perioada
- Banca Transilvania: BT si Simona Halep continua parteneriatul
- Hidroelectrica aniversează 1 an de la listarea istorică din 2023 la Bursa de Valori București
- România: Decontul de TVA față în față cu Decontul precompletat de TVA: încă 6 luni la dispoziție pentru calibrarea RO e-TVA
- Mihai Kis este noul Director de Vânzări Distribuitori pentru Schneider Electric România, Moldova şi Armenia
- Revolut in 2023: venituri de peste 2,2 miliarde USD și un profit record de 545 milioane USD
- Modalități de îmbunătățire a rentabilității proprietăților comerciale prin amenajări mai rapide: nou studiu
- Hidroelectrica anunță atribuirea contractului pentru retehnologizarea Vidraru
- Hațegan Attorneys: Capacele de PET atașate obligatoriu sticlelor din 3 iulie, conform noii reguli UE
- Opinie Deloitte: Economia circulara in retail. De unde incepe schimbarea?