Bursa se reflecta, de luni, intr-o noua oglinda

Data publicarii: 18-03-2011 | Bursa
Structura principalilor indici se modifica semnificativ prin includerea FP

Incepand de luni, structura principalilor indici de la Bursa de Valori Bucuresti se va modifica prin incorporarea titlurilor Fondului Proprietatea si ale operatorului de piata BVB in componenta unora dintre acestia. Astfel, actiunea FP va intra deopotriva - cu ponderi importante - in structura indicilor BET, BET-FI, BET-C si BET-XT, in timp ce titlurile Bursei vor fi masurate in indicii BET si BET-C. 

"Este un lucru absolut normal. Fondul Proprietatea este unul dintre cei mai importanti emitenti de la cota Bursei, atat din punctul de vedere al capitalizarii, cat si din cel al lichiditatii", a declarat pentru Curierul National Razvan Pasol, presedinte la SSIF Intercapital Invest, adaugand ca si includerea actiunilor Bursei in BET a fost un lucru corect, date fiind lichiditatea si interesul in jurul acestei societati.

Valentin Ionescu, directorul general al BVB, a prezentat, la solicitarea noastra, si argumentul principal care a stat la baza deciziei "Actiunile FP si BVB au fost incluse in indicii BET si BET-XT, ca urmare a respectarii criteriilor de selectie (dintre care cel mai important este coeficientul de lichiditate), dar si in indicele BET-C, care reflecta per ansamblu miscarea preturilor companiilor listate pe piata reglementata, cu exceptia societatilor de investitii financiare."

In cadrul indicelui BET, titlurile FP vor avea o pondere de aproape 20%, apropiata de cea detinuta de actiunile Bancii Transilvania (TLV), OMV Petrom (SNP) si BRD Societe Generale. Titlurile BVB urmeaza sa reprezinte 3,91% din indice. Actiunile Bursei si cele ale Fondului Proprietatea inlocuiesc in BET indicele titlurilor blue-chip pe cele ale companiilor Condmag SA (COMI) si Dafora Medias (DAFR). 

Adrian Simionescu, director la Vienna Investment, considera logica respectiva inlocuire dat fiind ca BVB are o capitalizare mai mare decat a ambelor actiuni excluse luate la un loc. In plus, simbolurile COMI si DAFR au furnizat o volatilitate mai mare, care a cantarit in indice. Pe de alta parte, introducerea titlurilor FP in BET este un lucru firesc, fiind unul dintre cei mai tranzactionati emitenti si a carei evolutie in ring influenteaza intreaga piata, a mai spus Simionescu.


Ultimele stiri pe BankNews.ro: