Rezervele tehnice constituite de PAID depasesc 30 milioane lei
Data publicarii: 22-09-2011 | Finante-Banci
Rezervele de dauna avizate si neavizate constituite de Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezatrelor Naturale - PAID se ridica, in prezent, la o valoare de aproape 400.000 de lei, fond necesar pentru acoperirea pagubelor produse la locuintele asigurate prin polita obligatorie.
"PAID trebuie sa constituie, potrivit legii, toate tipurile de rezerve tehnice - de prima, de daune avizate si neavizate, de catastrofa -, a caror valoare totala este, in prezent, de peste 30 milioane de lei. Coeficientul de lichiditate al Pool-ului este 124, gradul de solvabilitate este 1,65 - ambii indicatori situandu-se peste limita minima impusa de normele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor. PAID functioneaza in parametrii impusi de legea care instituie obligativitatea asigurarii pentru locuinte si poate plati in orice moment daunele provocate de oricare dintre cele trei riscuri de catastrofa naturala, pentru politele din portofoliul propriu”, a declarat directorul general al PAID, Marius Bulugea.
Pool-ul are incheiat un contract de reasigurare pentru anul de subscriere 2011/2012, care a intrat in vigoare la data de 15 iulie 2011, dupa expirarea contractului aferent anului de subscriere 2010/2011. Acest program de reasigurare este de tip "excedent de dauna” si are o capacitate de 300 milioane de euro, care a fost stabilita cu ajutorul modelelor de catastrofa folosite pe piata internationala de reasigurare. Nivelul de acoperire prin reasigurare este mai mare fata de capacitatea contractului anterior si este suficient pentru a acoperi portofoliul de polite de asigurari emise de PAID.
Pool-ul a avizat, de la inceputul activitatii de subscriere (15 iulie 2010) si pana la aceasta data, 73 de dosare de dauna, din care au fost platite despagubiri pentru 31 dintre acestea, celelalte fiind in curs de rezolvare. Valoarea totala a despagubirilor platite se ridica la peste 260.000 de lei. Din cele 73 de dosare de dauna avizate, 39 au fost deschise in urma producerii riscului de inundatii, iar 34 de dosare - pentru locuintele asigurate prin polita obligatorie ce au fost afectate de alunecarile de teren. Dauna medie platita de PAID are o valoare de 8.387 lei. In data de 1 august 2011, Pool-ul a platit prima dauna totala, in valoare de 20.000 de euro. Despagubirea a fost platita ca urmare a distrugerii totale a unei locuinte, in urma unei inundatii produse in localitatea Avrig, judetul Sibiu, in luna iunie 2011.
PAID administreaza, in prezent, peste 800.000 de polite obligatorii. Aproape 497.000 de contracte au fost incheiate pentru locuinte de tip A, iar 310.000 de polite au fost cumparate pentru locuinte de tip B. Acest portofoliu cuprinde politele aflate in vigoare, in data de 21 septembrie 2011.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice