Rezervele tehnice constituite de PAID depasesc 30 milioane lei
Data publicarii: 22-09-2011 | Finante-Banci
Rezervele de dauna avizate si neavizate constituite de Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezatrelor Naturale - PAID se ridica, in prezent, la o valoare de aproape 400.000 de lei, fond necesar pentru acoperirea pagubelor produse la locuintele asigurate prin polita obligatorie.
"PAID trebuie sa constituie, potrivit legii, toate tipurile de rezerve tehnice - de prima, de daune avizate si neavizate, de catastrofa -, a caror valoare totala este, in prezent, de peste 30 milioane de lei. Coeficientul de lichiditate al Pool-ului este 124, gradul de solvabilitate este 1,65 - ambii indicatori situandu-se peste limita minima impusa de normele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor. PAID functioneaza in parametrii impusi de legea care instituie obligativitatea asigurarii pentru locuinte si poate plati in orice moment daunele provocate de oricare dintre cele trei riscuri de catastrofa naturala, pentru politele din portofoliul propriu”, a declarat directorul general al PAID, Marius Bulugea.
Pool-ul are incheiat un contract de reasigurare pentru anul de subscriere 2011/2012, care a intrat in vigoare la data de 15 iulie 2011, dupa expirarea contractului aferent anului de subscriere 2010/2011. Acest program de reasigurare este de tip "excedent de dauna” si are o capacitate de 300 milioane de euro, care a fost stabilita cu ajutorul modelelor de catastrofa folosite pe piata internationala de reasigurare. Nivelul de acoperire prin reasigurare este mai mare fata de capacitatea contractului anterior si este suficient pentru a acoperi portofoliul de polite de asigurari emise de PAID.
Pool-ul a avizat, de la inceputul activitatii de subscriere (15 iulie 2010) si pana la aceasta data, 73 de dosare de dauna, din care au fost platite despagubiri pentru 31 dintre acestea, celelalte fiind in curs de rezolvare. Valoarea totala a despagubirilor platite se ridica la peste 260.000 de lei. Din cele 73 de dosare de dauna avizate, 39 au fost deschise in urma producerii riscului de inundatii, iar 34 de dosare - pentru locuintele asigurate prin polita obligatorie ce au fost afectate de alunecarile de teren. Dauna medie platita de PAID are o valoare de 8.387 lei. In data de 1 august 2011, Pool-ul a platit prima dauna totala, in valoare de 20.000 de euro. Despagubirea a fost platita ca urmare a distrugerii totale a unei locuinte, in urma unei inundatii produse in localitatea Avrig, judetul Sibiu, in luna iunie 2011.
PAID administreaza, in prezent, peste 800.000 de polite obligatorii. Aproape 497.000 de contracte au fost incheiate pentru locuinte de tip A, iar 310.000 de polite au fost cumparate pentru locuinte de tip B. Acest portofoliu cuprinde politele aflate in vigoare, in data de 21 septembrie 2011.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?
- Revolut a ajuns la 4 milioane de clienți persoane fizice în România
- Deloitte Romania si Reff & Asociatii au asistat Nokian Tyres in obtinerea ajutorului de stat in valoare de 99,5 milioane de euro pentru noua fabrica de la Oradea
- Studiu Deloitte: cheltuielile cu inceperea anului scolar stagneaza in 2024
- Deloitte România a asistat dezvoltatorul imobiliar AFI Europe în achiziția clădirii Bucharest Financial Plaza
- Cushman & Wakefield Echinox: Cererea noua de spatii industriale si logistice in primul semestru, de două ori mai mare fata de suprafata livrata in aceeasi perioada
- Banca Transilvania: BT si Simona Halep continua parteneriatul
- Hidroelectrica aniversează 1 an de la listarea istorică din 2023 la Bursa de Valori București
- România: Decontul de TVA față în față cu Decontul precompletat de TVA: încă 6 luni la dispoziție pentru calibrarea RO e-TVA
- Mihai Kis este noul Director de Vânzări Distribuitori pentru Schneider Electric România, Moldova şi Armenia
- Revolut in 2023: venituri de peste 2,2 miliarde USD și un profit record de 545 milioane USD
- Modalități de îmbunătățire a rentabilității proprietăților comerciale prin amenajări mai rapide: nou studiu
- Hidroelectrica anunță atribuirea contractului pentru retehnologizarea Vidraru
- Hațegan Attorneys: Capacele de PET atașate obligatoriu sticlelor din 3 iulie, conform noii reguli UE
- Opinie Deloitte: Economia circulara in retail. De unde incepe schimbarea?