Laureatii Nobel spun cum poate fi rezolvata criza din Zona Euro
Data publicarii: 11-10-2011 | Finante-Banci
Thomas Sargent recomanda sa fie urmata calea aleasa de Statele Unite pentru a rezolva criza bugetara a celor treisprezece state fondatoare dupa obtinerea independentei in 1776, care au decis sa isi restabileasca credibilitatea prin unirea bugetelor lor cu Constitutia din 1787.
Criza datoriei zonei euro este usor de rezolvat din punct de vedere economic, au declarat luni cei doi economisti americani laureati ai Premiului Nobel, Christopher Sims si Thomas Sargent, recunoscand in acelasi timp dificultatea politica, informeaza Agerpres.
"As putea spune ca nu sunt intrebari noi pentru teoria economica cu Europa si euro", a declarat Sargent intr-o conferinta de presa la Princeton /New Jersey, nord-estul SUA/.
"Dificultatea este politica", a estimat el.
Cercetatorul a explicat ca el recomanda sa fie urmata calea aleasa de Statele Unite pentru a rezolva criza bugetara a celor treisprezece state fondatoare dupa obtinerea independentei in 1776, care au decis sa isi restabileasca credibilitatea prin unirea bugetelor lor cu Constitutia din 1787.
"Ne-am nascut cu o solutie definitiva pentru problemele cu care se confrunta Europa de astazi. Si a fost o solutie globala, pusa in aplicare intr-o anumita ordine. Acest lucru se face in mod simultan multumita unui proces ce arata ca un miracol", a reamintit el.
Confratele sau, Sims, a pledat de asemenea in favoarea federalismului bugetar in Europa.
"Parerea mea este ca daca euro trebuie sa supravietuiasca, trebuie sa concepem zona euro intr-un mod partajand sarcinile bugetare si stabilind competenta fiscala a Bancii Centrale Europeane /BCE/ si rolul de creditor in ultima instanta ", a spus el.
Potrivit lui Sims, "astazi, niciuna dintre aceste legaturi nu este clara si daca aceste legaturi raman atat de neclare si ei /europenii/ incearca sa se intoarca la un sistem unde nu exista de fapt nicio simetrie bugetara la BCE, previziunile pentru euro vor fi sumbre".
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice