Tanasescu: Misiunea FMI va vizita Romania dupa programul anuntat

Data publicarii: 18-01-2012 | Finante-Banci

Misiunea Fondului Monetar International (FMI) se va afla la Bucuresti conform programului anuntat initial, care nu va fi amanat in contextul miscarilor de protest din Romania, potrivit reprezentantului Romaniei la FMI, Mihai 

Tanasescu. Mihai Tanasescu a declarat pentru AGERPRES ca a avut loc o discutie pe aceasta tema cu presedintele Traian Basescu si ca misiunea de evaluare va sosi in Romania dupa programul anuntat. 

In urma cu o saptamana, reprezentantul FMI in Romania si Bulgaria, Tonny Lybek, a anuntat ca Misiunea Fondului Monetar International se va afla la Bucuresti in perioada 25 ianuarie - 6 februarie 2012, pentru a patra evaluare a acordului cu Romania. 

O serie de intalniri tehnice vor incepe pe 24 ianuarie, iar Jeffrey Franks va sta o zi in plus dupa finalizarea misiunii si va pleca pe 8 februarie. Vizita FMI va avea loc impreuna cu echipele Comisiei Europene si Bancii Mondiale. 

Delegatia FMI, CE si BM se va intalni cu autoritatile romane, precum si cu reprezentantii partidelor politice, ai sindicatelor, mediului de afaceri, bancilor si societatii civile. 

Misiunea anterioara a delegatiei comune a FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale a avut loc in perioada 25 octombrie - 7 noiembrie 2011, pentru a treia evaluare a politicilor bugetare in cadrul acordului stand-by de tip preventiv cu Romania. La incheierea misiunii de la finele anului trecut, seful misiunii FMI pentru Romania, Jeffrey Franks, a apreciat ca autoritatile au reusit sa indeplineasca toate conditionalitatile cerute de Fond si se afla in parametri stabiliti cu acesta. 

Acordul Stand-By dintre Romania si FMI a inceput la 31 martie 2011 si este unul de tip preventiv, ridicandu-se la 3,1 miliarde DST, respectiv 3,6 miliarde de euro, reprezentand aproximativ 300% din cota pe care Romania o are la FMI. 

Noul acord cu FMI va dura 24 de luni, urmand sa se deruleze concomitent cu un nou acord preventiv cu Uniunea Europeana, in valoare de 1,4 miliarde de euro, precum si cu un imprumut de 0,4 miliarde de euro de la Banca Mondiala. 

Sursa: AGERPRES