Ernst & Young: Perspectivele pietei asigurarilor din Romania in 2012
Data publicarii: 06-02-2012 | Finante-Banci
Daca luam ca termen de comparatie anul 2008, an de maxim pentru industria de profil, 2010 a insemnat scaderi de 10% pe asigurarile de viata, 6% pe asigurarile generale si respectiv 7% pe total, din punct de vedere al primelor brute subscrise. Rezultatele preliminare la trimestrul al III-lea 2011 arata ca trendul descendent continua si in 2011, concretizat intr-o scadere a primelor brute subscrise la nivelul intregii piete cu 4% fata de aceeasi perioada a anului precedent. Asigurarile de viata au avut o performanta peste asteptari, inregistrand o crestere de 5% in primele trei trimestre ale anului 2011, insa aceasta a fost contrabalansata de scaderea de 6% pe asigurarile generale.
Aceasta perioada a fost caracterizata de o tendinta de consolidare manifestata in randul jucatorilor din primul esalon al pietei. Dupa ce Groupama a fuzionat in anul 2009, doua dintre cele trei companii proaspat achizitionate (BT Asigurari si Asiban), anul 2011 a fost unul record din punct de vedere al fuziunilor pe piata asigurarilor. Doua dintre grupurile internationale de profil au decis sa isi consolideze pozitia in topul pietei romanesti prin fuziune: Generali (prin fuziunea dintre Ardaf si Generali Asigurari) si Vienna Insurance Group (prin fuziunea dintre BCR Asigurari si Omniasig). Miza acestor fuziuni? Economiile de scara, intarirea fortei de vanzari si imbunatatirea gradului de acoperire teritoriala precum si consolidarea pozitiei financiare.
Previziuni si tendinte
2012 va fi inca un an dificil pentru asigurari in Romania si nu numai. Reprezentantii celor mai importanti jucatori din piata mizeaza pe stagnare ca si scenariu de baza, respectiv crestere modesta (1 - 2%) ca scenariu optimist. Principala cauza a pesimismului din industria asigurarilor este criza economica prelungita, care a erodat veniturile si puterea de cumparare a populatiei.
Asigurarile obligatorii, in special RCA, vor continua sa exercite o influenta decisiva asupra evolutiei de ansamblu a pietei, in ciuda reducerii ponderii acestora in total piata, scadere generata pe de o parte de presiunile asupra tarifelor de prima si, pe de alta parte, de reducerea gradului de cuprindere in asigurare.
Asigurarile auto vor continua sa fie afectate de reducerea vitezei de reinnoire a parcului auto, in special a celui finantat prin leasing (scadere determinata de ajungerea la scadenta a contractelor de leasing incheiate pana in 2008-2009 si inlocuirea acestora intr-o mai mica masura cu contracte noi), dar si de cresterea daunalitatii, mai ales prin cresterea numarului de cazuri de daune cu vatamari corporale si solicitare de daune morale pe politele de raspundere civila auto. Introducerea taxei pentru poluare poate constitui si ea un factor de presiune asupra acestui segment, intrucat are ca potential efect inmultirea cazurilor de frauda.
Asigurarile de locuinte au avut, si se preconizeaza ca vor continua sa aiba, o dinamica pozitiva, determinata atat de asigurarea obligatorie a locuintei, cat si de cresterea gradului de constientizare de catre populatie a nevoii de protectie financiara in acest domeniu.
Segmentul asigurarilor de viata manifesta ceva mai mult optimism, justificat de evolutiile pozitive din anul 2011 (mentionate anterior), dar si de oportunitatile deschise de reformarea sistemului de sanatate.
Pentru intreaga piata de asigurari, anul 2012 se anunta a fi un an al eforturilor de eficientizare a activitatii si de consolidare a pozitiei financiare, precum si de diversificare a portofoliilor si crestere a calitatii subscrierii.
Aceasta tendinta nu este caracteristica numai pietei romanesti, ci se inscrie intr-o tendinta europeana, dupa cum o arata "European Insurance Outlook 2012” cel mai recent studiu despre industria de asigurari publicat de Ernst & Young.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online