Daniel Daianu: Economia romaneasca ar putea reveni pe crestere in trimestrul II
Data publicarii: 15-05-2012 | Economie
Economia romaneasca ar putea reveni pe crestere in trimestrul doi din 2012, insa aceasta va fi mica, in principal din cauza tensiunilor din zona euro, a declarat, marti, pentru AGERPRES, economistul Daniel Daianu, consilier de stat in cadrul Aparatului Propriu de Lucru al primului-ministru.
'In cel de-al doilea trimestru al anului 2012, evolutia economica depinde de sentiment, de sentimentul pietelor. Daca se mareste expectativa si precautia, cererea agregata si nivelul activitatii economice vor fi afectate. In trimestrul II, daca economia ar reveni pe traiectoria pozitiva, avand in vedere ca situatia in zona euro este incordata, s-ar putea sa avem o crestere mai mica. Ma astept ca economia sa se miste catre plus, dar putin', a afirmat Daniel Daianu.
Economistul a precizat ca recesiunea tehnica nu reprezinta un motiv de alerta, insa Romania va fi afectata de situatia din zona euro, care va determina o scadere a exporturilor, efect ce poate fi atenuat numai intr-o mica masura de cresterea cererii interne pe care se mizeaza in 2012.
'Recesiunea economica tehnica este in linie cu asteptarile analistilor economici, este in marja, catre limita superioara. Nu este un motiv de alerta. Insa sunt preocupat de ce se intampla in zona euro. Vom fi cu siguranta afectati, primul efect fiind incetinirea exporturilor. Chiar daca in 2012 se mizeaza pe cererea interna, aceasta nu va fi o sustinere decisiva. Exporturile conteaza mult. De asemenea, vor fi influentate costurile de imprumut, de finantare si de refinantare a datoriei publice, adica marjele la care se imprumuta statul si firmele', a mentionat Daniel Daianu.
In contextul actual, in plan intern, Banca Nationala a Romaniei constituie principalul mecanism de contracarare a efectului de contagiune cu care se confrunta economia romaneasca, a precizat consilierul de stat.
'Pentru a limita aceste efecte, in plan extern, Banca Central Europeana si Fondul European pentru Stabilitate trebuie sa fie pregatite pentru limitarea efectului de contagiune. In tara exista un dispozitiv al Bancii Nationale care permite interventii, care include si o banca punte. Este esential ca executia bugetara sa continue procesul de consolidare. In contextul actual si cel prefigurat ar fi rau ca noi sa avem derogari. Adica sa nu se cedeze la solicitari', a spus acesta.
De asemenea, economistul a indicat si absorbtia fondurilor europene si combaterea evaziunii fiscale ca masuri interne pentru sustinerea lichiditatii.
'Absorbtia fondurilor europene, in circumstantele actuale, cand exista goana dupa lichiditate, ar ajuta mult la echilibrarea cererii si ofertei. De asemenea, combaterea evaziunii fiscale ar avea efecte pozitive in economie in general, dar in special acum', a adaugat Daianu.
Economia Romaniei s-a contractat cu 0,1% in primul trimestru din acest an, comparativ cu trimestrul IV din 2011, iar in aceste conditii tara a intrat in recesiune tehnica intrucat a consemnat doua trimestre consecutiv de scadere a Produsului Intern Brut.
Potrivit datelor estimate anuntate marti de Institutul National de Statistica (INS), Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei in trimestrul I din 2012 a fost, in termeni reali, mai mic cu 0,1% comparativ cu trimestrul IV din 2011 (date ajustate sezonier). Fata de trimestrul corespunzator din anul 2011, PIB a inregistrat o crestere cu 0,3% pe seria bruta si cu 0,8% pe seria ajustata sezonier.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice