Inflatia in zona euro a crescut la 2,7% in luna septembrie

Data publicarii: 28-09-2012 | Economie

Rata anuala a inflatiei in zona euro a crescut pana la 2,7% in luna septembrie 2012, de la nivelul de 2,6% inregistrat in luna august 2012, conform unei estimari preliminare publicate vineri de Oficiul European de Statistica (Eurostat).

Este pentru a 22-a luna consecutiv cand rata inflatiei in zona euro este peste tinta avuta in vedere de Banca Centrala Europeana (BCE), care vrea sa mentina cresterea preturilor sub, dar in apropiere, de doua procente. 

In afara de cifre, Eurostat nu ofera detalii cu privire la preturile care au inregistrat cea mai rapida crestere. Eurostat va da publicitatii pe 16 octombrie a doua estimare revizuita, ocazie cu care analistii vor urmari cu atentie evolutia preturilor de baza, care exclud energia si alimentele. 

In luna august 2012, inflatia din Romania (4%) a depasit media din UE (2,7%). Comparativ cu luna iulie 2012, rata anuala a inflatiei a scazut in 4 state membre, a ramas stabila in doua si a crescut in 12 tari (inclusiv in Romania). 

In luna august 2012, tarile cu cea mai ridicata rata anuala a inflatiei au fost Ungaria (6%), Cipru (4,5%), Estonia si Romania (4%). La polul opus se situeaza Suedia (0,9%) si Grecia (1,2%).

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: