Moody's a retrogradat principalele banci din Cipru
Data publicarii: 09-10-2012 | Finante-Banci
Moody's Investors Service a efectuat marti actiuni de rating asupra principalelor trei banci din Cipru, care reflecta, la niveluri diferite, severitatea deficitului de capital al bancilor, in contexul estimarilor Moody's privind o deteriorare mai ampla a calitatii activelor fata de cat s-a estimat anterior, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.
De asemenea, se arata in raportul Moody's, temerile privind slabirea finantarii si lichiditatilor au contribuit la decizia de retrogradare a bancilor cipriote. Actiunile de rating tin cont de asteptarile agentiei privind probabilitatea ridicata ca bancile sa primeasca sprijin de la autoritatile de la Nicosia, in colaborare cu organisme externe.
Actiunea de rating de marti reprezinta finalizarea revizuirii initiate de Moody's in 12 iunie, cand agentia aprecia ca operatiunile extinse ale Bank of Cyprus, Hellenic Bank Public si Cyprus Popular Bank in Grecia fac ca pozitia capitalului lor sa fie vulnerabila in eventualitatea in care Grecia paraseste zona euro.
Astfel, ratingurile pentru depozite si datorii pe termen lung ale Bank of Cyprus (BoC) au fost revizuite in scadere, cu o treapta, de la 'B2' la 'Caa1', cu perspectiva negativa, in timp ce calificativul acordat pentru stabilitatea financiara a unei banci a fost retrogradat de la 'br/E plus' la 'caa3'.
In cazul Cyprus Popular Bank (CPB), Moody's a revizuit in scadere ratingurile pentru depozite si datorii pe termen lung de la 'B3' la 'Caa1' cu perspectiva negativa, iar calificativul acordat pentru stabilitatea financiara a unei banci a fost retrogradat de la 'caa1' la 'caa3'.
Pentru Hellenic Bank Ltd, ratingurile pentru depozite au fost retrogradate cu o treapta, de la 'B1' la 'B3', cu perspectiva negativa, iar calificativul acordat pentru stabilitatea financiara a unei banci a fost retrogradat de la 'b2/E plus' la 'caa2/E'.
Decizia Moody's de a retrograda calificativul acordat pentru stabilitatea financiara a unei banci reflecta, la niveluri diferite, severitatea deficitului de capital al bancilor, in contexul estimarilor Moody's privind o deteriorare mai ampla a calitatii activelor fata de cat s-a estimat anterior, si presiunile de finantare cu care se confrunta bancile.
Conform datelor agentiei, la 30 iunie 2012 rata creditelor neperformante a crescut la 22,3% pentru Cyprus Popular Bank (de la 13,9% la 30 decembrie 2011), la 14,2% pentru Bank of Cyprus (de la 10,2% la 30 decembrie 2011) si la 15,8% pentru Hellenic (de la 13,2% la 30 decembrie 2011).
Perspectivele negative atribuite celor trei banci din Cipru reflecta riscurile asupra calitatii activelor dincolo de scenariul de baza al agentiei, tinand cont de mediul operational dificil. O crestere a probabilitatii ca Grecia sa iasa din zona euro sau riscul ca sprijinul extern sa nu fie suficient pentru stabilizarea bancilor va exercita presiuni negative asupra ratingurilor.
Cele trei banci au operatiuni extinse in Grecia. Expunerea Cyprus Popular Bank se ridica la 42% din imprumuturile nete iar expunerea Bank of Cyprus este de 34% din creditele brute.
Decizia Moody's indica riscul crescut ca executivul sa furnizeze sprijin financiar bancilor din Cipru din cauza expunerii lor la Grecia si a impactului acestor masuri asupra soliditatii financiare a guvernului cipriot.
Ciprul, stat membru al zonei euro, cu un Produs Intern Brut de doar 17 miliarde de euro, a cerut in iunie ajutor pentru salvarea celor mai mari banci ale sale, expuse puternic la datoria Greciei. Discutiile cu reprezentantii UE, BCE si FMI nu au fost pana acum incununate de succes.
Dificultatile cu care se confrunta bancile din Cipru nu sunt cauzate numai de expunerea lor la Grecia, ci si de presiunile ridicate asupra calitatii activelor, din cauza detinerilor de obligatiuni suverane elene, si de dificultatile macroeconomice interne, sustin analistii. Principalele banci din Cipru sunt prezente si in Romania.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Colliers: Piata birourilor din Bucuresti a coborat la minimele ultimilor 4 ani, pe plan regional
- Studiu EY: Listările globale au dat dovadă de reziliență în primul semestru din 2025 în pofida volatilității pieței
- Libra finanțează cu 119 mil. lei proiectul rezidențial Scala Sopor din Cluj
- Revolut Business lansează în România conturile de economii pentru companii, cu dobândă de până la 4% pe an
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări