Franta relaxeaza restrictiile pe piata muncii pentru lucratorii romani si bulgari
Data publicarii: 12-10-2012 | HR/Cariere
Accesul romanilor si bulgarilor pe piata muncii din Franta va fi extins la 291 de meserii, fata de cele 150 din prezent, in sectoare unde angajatorii au dificultati in a recruta, au anuntat joi Ministerul francez al Afacerilor Externe si cel al Muncii, relateaza AFP.
Printre domeniile in care va fi autorizat accesul romanilor si bulgarilor se numara frizerie, tinichigerie auto, transport de mobila sau intretinerea spatiilor verzi. Lista completata acopera majoritatea sectoarelor, in special cel al constructiilor (muncitor, montor, proiectant), cel hotelier (bucatar, ospatar), cel agricol, piscicol, industrial (sudor, mecanic) si comercial. Pe lista se afla, de asemenea, functii in domeniul informatic, bancar si financiar.
Decretul semnat de ministrii francezi Manuel Valls si Michel Sapin, datat la 1 octombrie, urmeaza sa fie publicat in Jurnalul Oficial.
Relaxarea accesului pe piata muncii a fost anuntata la 22 august de guvernul francez, in acelasi timp cu eliminarea taxei pe care angajatorul trebuie sa o plateasca pentru a recruta cetateni din Romania si Bulgaria, de unde provin multi romi prezenti acum in Franta.
Romanii si bulgarii sunt supusi restrictiilor pe piata franceza a muncii pana la sfarsitul lui 2013. In afara de faptul ca trebuie sa practice o meserie autorizata, acestia trebuie sa dispuna si de o autorizatie de munca eliberata de prefectura.
Pentru guvernul francez, dublarea listei de meserii autorizate raspunde in acelasi timp la doua preocupari majore - pe de o parte, 'anticiparea progresiva a intrarii Romaniei si Bulgariei in dreptul comun aplicabil tuturor cetatenilor comunitari, care va surveni cel tarziu la 31 decembrie 2013', iar pe de alta parte, facilitarea 'insertiei' acestora prin 'actiuni concrete', accesul la piata muncii fiind 'una dintre principalele chei ale acestei insertii', se mentioneaza intr-un comunicat de presa al celor doua ministere.
Statele din UE care inca mentin restrictiile pe piata interna a fortei de munca pentru lucratorii romani si bulgari sunt Marea Britanie, Irlanda, Germania, Franta, Luxemburg, Malta, Olanda si Austria.
Tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana le permite tarilor UE-25 (tarile fondatoare si cele care au aderat la UE pana la 1 ianuarie 2007) sa restrictioneze temporar accesul liber al lucratorilor din Romania si Bulgaria pe piata muncii pentru a pregati libertatea deplina de circulatie a fortei de munca in UE.
Perioada de tranzitie generala de sapte ani este impartita in trei etape (2 plus 3 plus 2 ani). In decursul acestei perioade, o clauza de salvgardare permite unui stat membru sa reintroduca restrictiile daca exista perturbari grave pe piata fortei de munca sau pericolul unor astfel de perturbari (asa cum a procedat Spania la 22 iulie 2011). Masurile tranzitorii se vor incheia in mod irevocabil la 31 decembrie 2013.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI