Adrian Vasilescu (BNR): Inflatia s-a mai domolit si este mai calma la cateva mii de produse
Data publicarii: 26-10-2012 | Finante-Banci
Inflatia s-a mai domolit, iar in privinta a catorva mii de produse este calma, a declarat, vineri, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
"Inflatia, cat de cat s-a mai domolit. Inflatia pe vreo cateva mii de produse este calma. Ea s-a agitat un pic in aceasta toamna pe vreo zece produse", a spus Vasilescu.
Potrivit acestuia, Uniunea Europeana si lumea este in criza.
"Daca criza va merge, in continuare, cu aceiasi pasi, sau se va intensifica, asta este o problema si o intrebare. FMI a zis ca, daca se intensifica criza in zona euro, asta inseamna, pe de o parte, revenirea la recesiune. Daca revine recesiunea, spun ei, vom avea probleme cu exporturile in Germania si Franta si o descrestere de 5%. Noi am mai avut momentul acesta cu o descrestere de 6%. Am vazut ce inseamna cand scad sau cad, se prabusesc economiile in Germania si in Franta. Sper ca nu va mai fi asa ceva. Daca se va intampla un derapaj al cursului de schimb am putea sa ajungem la o depreciere a leului de 15-20%. Asta este zona de criza. Toate cartile spun limpede, o depreciere mai mare de 15% inseamna criza a cursului. Noi suntem inca departe de asa ceva si s-ar putea sa nu avem o asemenea criza. De fapt, mai mult ca sigur nu o sa avem", a spus oficialul BNR.
Potrivit acestuia, FMI nu a facut altceva "decat sa ne invite sa schimbam tabloul de bord, adica sa punem mai multe beculete rosii decat avem".
"O sa le punem, este normal sa le punem pentru ca orice se poate intampla in lumea asta, pe vremea asta grea. BNR este pregatita pentru multe variante, dar nu merge pe o asemenea prognoza (de depreciere a leului cu 15-20% n.r.).
Raportul Boardului FMI, din cadrul celei de-a sasea evaluari a Acordului Stand-by, semnaleaza ca potentialul de crestere al economiei romanesti va ramane sub 2% pana in 2014 si va creste gradual la 3% pana in 2017. Nivelurile de 5-6% de dinaintea crizei vor fi dificil de atins in absenta unor reforme majore, care sa aduca in piata muncii mai multe persoane si sa atraga investitii.
'Judecand dupa experienta Romaniei in 2008-2010, o contractie economica de pana la 5% ar putea fi posibila' in cazul intensificarii puternice a crizei din zona euro, se arata in raportul FMI.
Unul dintre riscurile mari cu care Romania s-ar putea confrunta, este reprezentat, in legatura cu zona euro, de posibila depreciere a cursului cu 15 - 20 de procente, ceea ce ar putea afecta portofoliul bancilor din Romania.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău