Van Rompuy: Decizia Ciprului de a impune pierderi deponentilor nu stabileste un precedent

Data publicarii: 01-04-2013 | Finante-Banci

Decizia Ciprului de a impune pierderi deponentilor celor mai mari banci din tara nu stabileste un precedent pentru regiunea euro, a declarat presedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, transmite Bloomberg, potrivit Mediafax.

Ministrii de Finante din zona euro "au luat o decizie nefericita" cand au aprobat planul initial de taxare a depozitelor bancare aflate sub pragul garantat in UE, de 100.000 de euro, a aratat Van Rompuy.

Planul, respins de Parlamentul din Cipru, si acordul ulterior de a impune pierderi depozitelor mari de la primele doua banci din tara nu reprezinta un pericol pentru alte natiuni, a afirmat Van Rompuy intr-un interviu acordat publicatiei belgiene De Zondag.

  "Cipru este un caz special, din cauza marimii, structurii si caracteristicilor sectorului financiar", a aratat oficialul european, care a reiterat ca deponentii asigurati sunt protejati de legislatia comunitara.

Decizia Ciprului de a impune pierderi titularilor depozitelor de peste 100.000 de euro, in schimbul acordului de finantare de 10 miliarde de euro cu creditorii internationali, a agitat pietele financiare saptamana trecuta.

Integral in Gandul.info

Ultimele stiri pe BankNews.ro: