Grecia va extinde termenul pentru recapitalizarea bancilor sale

Data publicarii: 02-04-2013 | International

Grecia va extinde cu cateva saptamani termenul limita pentru recapitalizarea sectorului bancar, posibil pana la sfarsitul lunii mai, a afirmat George Provopoulos, guvernatorul Bancii Centrale a Greciei, transmite Reuters.

Bancile elene, care sunt recapitalizate cu fonduri din pachetul de asistenta financiara, au cerut atenuarea conditiilor impuse in schimbul planului de recapitalizare si extinderea pana la sfarsitul lunii aprilie a termenului limita pentru implementarea planului. 

Bancile din Grecia au termen pana in aprilie 2013 pentru a obtine de pe piata fondurile necesare recapitalizarii, astfel incat sa-si mentina independenta administrativa, iar actionarii lor sa poata plati ajutorul de stat in urmatorii cinci ani, pentru a recastiga controlul complet asupra institutiilor de creditare. 

'Va fi o mica extindere, de cateva saptamani, ar putea fi pana la sfarsitul lunii mai', a afirmat Provopoulos la postul public de televiziune. 

Planul de recapitalizare are ca obiectiv restabilirea solvabilitatii principalelor grupuri bancare elene, National Bank of Greece, Alpha, Piraeus si Eurobank. 

Guvernatorul Bancii Centrale a Greciei a confirmat ca reprezentantii creditorilor externi ai Greciei sunt ingrijorati in privinta fuziunii dintre National Bank of Greece si Eurobank. O mare majoritate din actionarii banci grecesti Eurobank (84,35%) au acceptat la 18 februarie o oferta de preluare in actiuni venita din partea rivalului National Bank of Greece (NBG), deschizand astfel calea unei fuziuni care va conduce la crearea celui mai mare grup bancar din Grecia. 

Dar decizia nu a fost bine primita de reprezentantii UE, BCE si FMI, au declarat pentru Reuters surse bancare, iar fuziunea dintre cele doua banci este acum sub semnul intrebarii. Creditorii internationali ai Greciei sunt ingrijorati ca noul grup bancar va avea active de 170 miliarde de euro, aproape cat Produsul Intern Brut al Greciei, de 190 miliarde de euro si va detine 36% din totalul depozitelor din bancile elene. 

'Reprezentantilor UE, BCE si FMI nu le place ideea de a fi creat un astfel de creditor mamut. Exista temeri ca, daca nu vor fi gasiti actionari privati, banca ar ajunge sub controlul statului'. Totusi, intrebat daca fuziunea ar trebui oprita, George Provopoulos a raspuns: 'Nu, nu ar trebui'. 

Oficialul elen a reafirmat ca economia Greciei, aflata in al saselea an de recesiune, ar urma sa inregistreze un declin de cel mult 4,5% anul acesta, deoarece actuala criza din Cipru ar urma sa provoace o scadere de 0,35 puncte procentuale din PIB-ul Greciei. 

Pachetul de asistenta financiara acordat Ciprului a impus pierderi semnificative pentru depozitele din bancile cipriote de peste 100.000 de euro, o decizie fara precedent, care a provocat turbulente pe pietele financiare mondiale. 

George Provopoulos a dat asigurari ca depozitele din Grecia sunt garantate. Acesta a adaugat ca in martie s-a inregistrat o crestere a depozitelor bancare, in ciuda crizei din Cipru, si inca 19 miliarde de euro s-au intors in Grecia din iunie 2012. 

Principalele banci din Grecia sunt prezente si pe piata din Romania: National Bank of Greece (NBG), care este actionar majoritar la Banca Romaneasca, EFG Eurobank, care controleaza Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank si ATE Bank (fosta Mindbank). 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: