Romania trebuie sa plateasca 38,5 milioane euro catre UE, joi
Data publicarii: 04-04-2013 | Finante-Banci
Romania trebuie sa plateasca, joi, 38,5 milioane euro catre Uniunea Europeana (UE), reprezentand plati de dobanzi si comisioane, din imprumutul stand-by luat de Romania in 2009, potrivit datelor furnizate de Guvernul Romaniei.
Romania trebuie sa efectueze plati in valoare totala de peste 1,164 miliarde euro in acest an catre Fondul Monetar International (FMI), Uniunea Europeana si Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD), in primele trei luni de la inceputul anului din aceasta suma fiind platite 188,6 milioane euro.
Rambursarile sunt efectuate in contul pachetului financiar acordat Romaniei de creditorii internationali in anul 2009, care are o valoare totala de 19,95 miliarde de euro. Varful de plata in cadrul acestui pachet este in anul 2015 cand tara trebuie sa efectueze plati totale de 1,826 miliarde de euro.
Urmatoarele plati urmeaza sa fie efectuate in luna mai si se ridica la 201,4 milioane euro.
In 10 mai, Romania va efectua plati de 33,8 milioane euro catre Uniunea Europeana. 165,6 milioane euro este suma pe care Romania va trebui sa o ramburseze catre Fondul Monetar International in data de 23 mai 2013 urmand ca, in iunie, tara sa mai achite inca 122,1 milioane euro catre Fondul Monetar. In 23 august 2013 tot catre Fond, Romania va mai efectua o plata in valoare de 164,4 milioane euro.
In septembrie Romania are de facut trei plati catre institutiile financiare internationale in valoare totala de 157,3 milioane euro. Prima plata urmeaza a fi facuta in prima zi a lunii, respectiv 8,3 milioane euro catre BIRD, pe 22 septembrie catre UE in valoare de 26,9 milioane euro, iar in ziua de 23 din aceeasi luna 122,1 milioane euro catre FMI.
In cea de-a patra zi a lunii octombrie Romania va trebui sa plateasca catre UE 4,7 milioane euro.
In noiembrie, tara trebuie sa plateasca 164,9 milioane euro, prima plata din luna respectiva urmand a fi facuta catre BIRD, respectiv 2 milioane euro, iar cealalta (23.11.2013) catre FMI, respectiv 162,9 milioane euro.
In ultima luna din an Romania urmeaza sa faca o singura plata de 122,3 milioane euro catre FMI pe 23.12.2013.
In anul 2009, Romania a luat un imprumut stand-by pe 24 de luni, in valoare de 12,95 miliarde de euro de la Fondul Monetar International, parte a unui pachet de sprijin de 19,95 miliarde acordat de FMI, UE si Banca Mondiala.
Din acest aranjament cu FMI s-au tras 7 din cele 8 transe prevazute, insumand 10,57 miliarde DST (aproximativ 11,9 miliarde euro). In ceea ce priveste cea de-a 8-a transa, aceasta a fost considerata, la solicitarea autoritatilor romane, ca fiind de tip preventiv si, in contextul evolutiilor macroeconomice favorabile, nu a fost trasa.
In sedinta din 25 martie 2011, Consiliul Directorilor Executivi al FMI a aprobat incetarea mai devreme a acordului precedent si incheierea unui nou aranjament stand-by cu Romania, de tip preventiv, pentru o perioada de 24 luni, in suma de 3.090,6 milioane DST (aproximativ 3,5 miliarde euro), reprezentand 300% din cota Romaniei la FMI. Data intrarii in vigoare a acestui aranjament este 31 martie 2011. La 28 septembrie 2012, Consiliul Directorilor Executivi al FMI a analizat rezultatele celei de-a sasea evaluari privind indeplinirea criteriilor de performanta asumate de Romania in cadrul ultimului aranjament, punand la dispozitia tarii noastre a saptea transa, in valoare de 430 milioane DST. Autoritatile romane au informat FMI ca nu intentioneaza sa efectueze nici aceasta tragere.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Analiză EY - Cristian Cârstoiu: Vehiculele electrice continuă să se îndrepte spre dominația vânzărilor
- Studiu EY: Majoritatea directorilor generali se tem că recesiunea va fi mai gravă decât criza financiară - comunicat de presă
- Schneider Electric îl numește pe Marc Garner în funcția de Senior Vice President al diviziei Secure Power în Europa
- Sondaj Storia.ro: Proprietarii si cumparatorii din Romania fac un sumar al pietei imobiliare din 2022
- Opinie Deloitte: O noua incercare de fiscalizare a bacsisurilor – cum va functiona de data aceasta?
- Opinie Reff & Asociatii | Deloitte Legal: Noile reguli in materia controalelor fiscale – o schimbare de perspectiva
- Studiu EY: Lipsa de reacție la creșterea costului vieții este un risc major pentru industria telecom
- Studiu EY - Laura Vrînceanu, Senior Manager, Schimbări climatice și sustenabilitate - Companiile și investitorii sunt în dezacord în privința eforturilor de sustenabilitate
- Studiu EY - Georgiana Iancu, Partener: În 2022 românii au cheltuit mai puţin pe produse alimentare și au redus din economii și investiții - comunicat de presă
- EY România - Importurile de materii prime pentru producția sau repararea de aeronave pot fi scutite de taxe vamale în procedură vamală simplificată - punct de vedere
- Opinie Deloitte: Companiile din industria auto, intre provocarile externe si noile sisteme de raportare fiscala?
- eJobs: Care au fost cele mai căutate profiluri de candidați în 2022
- Undelucram.ro, cea mai mare comunitate pentru angajați din România, vizează 400.000 de euro pe SeedBlink pentru a continua extinderea regională și dezvoltarea tehnologiei AI
- Aspecte practice cu privire la redirecționarea impozitului pe profit sau al microintreprinderilor
- EY România - Iulia Bratu, Partener - Piața globală a IPO-urilor a trecut de la recorduri, la o scădere drastică - comunicat de presă