Fuziunea dintre NBG si EFG Eurobank a fost suspendata
Data publicarii: Astazi, 08-04-2013 | Finante-Banci
Fuziunea National Bank of Greece (NBG) cu EFG Eurobank a fost suspendata, ca urmare hotararii bancii centrale a Greciei ca cele doua institutii de credit sa-si deruleze separat procesele de recapitalizare, Fondul Elen pentru Stabilitate Financiara urmand sa decida daca tranzactia va mai avea loc, potrivit Mediafax.
Fuziunea National Bank of Greece (NBG) cu EFG Eurobank a fost suspendata, ca urmare hotararii bancii centrale a Greciei ca cele doua institutii de credit sa-si deruleze separat procesele de recapitalizare,
Fondul Elen pentru Stabilitate Financiara urmand sa decida daca tranzactia va mai avea loc.
Procedurile si termenele pentru recapitalizrea NBG si EFG Eurobank, precum si a Alpha Bank si Piraeus Bank, vor decurge conform planurilor. Toate cele patru banci de importanta sistemica trebuie sa fie recapitalizate pana la sfarsituil lunii aprilie, potrivit Bancii Greciei, citate de Kathimerini.
EFG Eurobank controleaza in Romania Bancpost, iar NBG detine Banca Romaneasca.
Fondul Elen pentru Stabilitate Financiara, institutie responsabila de recapitalizarea sectorului bancar, va decide daca NBG si Eurobank vor mai fuziona.
"Decizia finala asupra fuziunii va fi luata de Fondul Elen pentru Stabilitate Financiara", a declarat un oficial din Ministeruil de Finante, citat de Reuters.
Oficialii eleni au discutat duminica cu reprezentanti ai troicii creditorilor externi, UE, Banca Centrala Europeana si FMI, iar o noua intalnire este programta luni, potrivit Kathimerini.
Creditorii Greciei se opun formarii unui grup bancar de dimensiunile celui rezultat in urma fuziunii NBG-Eurobank, intrucat ar fi dificila gasirea unui investitor strain care sa preia banca in viitor. Reprezentantii troicii au optat, in schimb, pentru pastrarea unui sistem bancar cu patru institutii de credit mari.
Toate cele patru banci s-au pregatit pentru adunari generale ale actionarilor care sa initieze procedurile de recapitalizare, potrivit bancii centrale. Costurile recapitalizarii vor fi acoperite de fondul de stabilitate.
NBG si Eurobank au informat banca centrala ca nu pot acoperi din surse private nivelul minim de 10% din capital necesar pentru a-si pastra statutul privat, ceea ce inseamna ca fondul de stabilitate va suporta in totalitate costurile si va detine controlul acestora, scrie Kathimerini.
NBG a preluat deja 84% din actiunile Eurobank, dar dupa recapitalizarea de catre fondul de stabilitate, participatia va fi diluata pana la 3%.
Impreuna, cele doua banci au nevoie de 15,6 miliarde de euro pentru consolidarea ratei de adecvare a capitalului la niveluri stabilite de banca centrala. Bancile elene au nevoie de fonduri dupa pierderile masive inregistrate din participarea in procesul de stergere a peste 100 de miliarde de euro din datoria Greciei anul trecut.
Consiliul Concurentei a avizat in luna februarie fuziunea pe piata bancara din Romania a NBG cu EFG Eurobank.
Eurobank controleaza pe piata locala Bancpost (99,11%), ERB Retail Services IFN (100%), ERB Leasing IFN (100%), Eurobank Finance (100%), Eurobank Securities SA (100%), Eurobank Property Services (80,01%), Eliade Tower (55,94%), IMO Property Investments Bucuresti (100%), IMO - II Property Investments (100%), EFG IT Shares Services (100%), EFG Eurolife Asigurari Generale (100%), EFG Eurolife Asigurari de Viata (100%), Retail Development (55,94%) si Seferco Development SA (100%).
NBG detine in Romania controlul asupra urmatoarelor societati: Banca Romaneasca (99,28%), NBG Securities Romania (100%), NBG Factoring IFN (99,29%), NBG Leasing IFN (100%) si Garanta Asigurari SA (94,96%).
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice