Fuziunea dintre NBG si EFG Eurobank a fost suspendata
Data publicarii: 08-04-2013 | Finante-Banci
Fuziunea National Bank of Greece (NBG) cu EFG Eurobank a fost suspendata, ca urmare hotararii bancii centrale a Greciei ca cele doua institutii de credit sa-si deruleze separat procesele de recapitalizare, Fondul Elen pentru Stabilitate Financiara urmand sa decida daca tranzactia va mai avea loc, potrivit Mediafax.
Fuziunea National Bank of Greece (NBG) cu EFG Eurobank a fost suspendata, ca urmare hotararii bancii centrale a Greciei ca cele doua institutii de credit sa-si deruleze separat procesele de recapitalizare,
Fondul Elen pentru Stabilitate Financiara urmand sa decida daca tranzactia va mai avea loc.
Procedurile si termenele pentru recapitalizrea NBG si EFG Eurobank, precum si a Alpha Bank si Piraeus Bank, vor decurge conform planurilor. Toate cele patru banci de importanta sistemica trebuie sa fie recapitalizate pana la sfarsituil lunii aprilie, potrivit Bancii Greciei, citate de Kathimerini.
EFG Eurobank controleaza in Romania Bancpost, iar NBG detine Banca Romaneasca.
Fondul Elen pentru Stabilitate Financiara, institutie responsabila de recapitalizarea sectorului bancar, va decide daca NBG si Eurobank vor mai fuziona.
"Decizia finala asupra fuziunii va fi luata de Fondul Elen pentru Stabilitate Financiara", a declarat un oficial din Ministeruil de Finante, citat de Reuters.
Oficialii eleni au discutat duminica cu reprezentanti ai troicii creditorilor externi, UE, Banca Centrala Europeana si FMI, iar o noua intalnire este programta luni, potrivit Kathimerini.
Creditorii Greciei se opun formarii unui grup bancar de dimensiunile celui rezultat in urma fuziunii NBG-Eurobank, intrucat ar fi dificila gasirea unui investitor strain care sa preia banca in viitor. Reprezentantii troicii au optat, in schimb, pentru pastrarea unui sistem bancar cu patru institutii de credit mari.
Toate cele patru banci s-au pregatit pentru adunari generale ale actionarilor care sa initieze procedurile de recapitalizare, potrivit bancii centrale. Costurile recapitalizarii vor fi acoperite de fondul de stabilitate.
NBG si Eurobank au informat banca centrala ca nu pot acoperi din surse private nivelul minim de 10% din capital necesar pentru a-si pastra statutul privat, ceea ce inseamna ca fondul de stabilitate va suporta in totalitate costurile si va detine controlul acestora, scrie Kathimerini.
NBG a preluat deja 84% din actiunile Eurobank, dar dupa recapitalizarea de catre fondul de stabilitate, participatia va fi diluata pana la 3%.
Impreuna, cele doua banci au nevoie de 15,6 miliarde de euro pentru consolidarea ratei de adecvare a capitalului la niveluri stabilite de banca centrala. Bancile elene au nevoie de fonduri dupa pierderile masive inregistrate din participarea in procesul de stergere a peste 100 de miliarde de euro din datoria Greciei anul trecut.
Consiliul Concurentei a avizat in luna februarie fuziunea pe piata bancara din Romania a NBG cu EFG Eurobank.
Eurobank controleaza pe piata locala Bancpost (99,11%), ERB Retail Services IFN (100%), ERB Leasing IFN (100%), Eurobank Finance (100%), Eurobank Securities SA (100%), Eurobank Property Services (80,01%), Eliade Tower (55,94%), IMO Property Investments Bucuresti (100%), IMO - II Property Investments (100%), EFG IT Shares Services (100%), EFG Eurolife Asigurari Generale (100%), EFG Eurolife Asigurari de Viata (100%), Retail Development (55,94%) si Seferco Development SA (100%).
NBG detine in Romania controlul asupra urmatoarelor societati: Banca Romaneasca (99,28%), NBG Securities Romania (100%), NBG Factoring IFN (99,29%), NBG Leasing IFN (100%) si Garanta Asigurari SA (94,96%).
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI
- Alegerile prezidențiale aduc calm pe piețele financiare: leul rămâne stabil, investitorii mizează pe continuitate
- Studiu EY: Consumatorii caută forme de divertisment locale și live în contextul incertitudinii globale, însă tehnologia rămâne un element esențial
- Schneider Electric furnizeaza solutii de smart metering, mentenanta si cloud hosting pentru CTP
- Leul se apreciază puternic după alegerile prezidențiale: Euro coboară la 5,03 lei, dolarul sub 4,47 lei