De ce se amana aderarea Romaniei la zona euro

Data publicarii: 18-04-2013 | Finante-Banci

Aderarea Romaniei la Spatiul Euro ramane un obiectiv asumat, insa acest moment trebuie sa gaseasca Romania pregatita si 'in perfecta compatibilitate', a sustinut miercuri, premierul Victor Ponta.

'Am discutat cu guvernatorul BNR si cu domnul Daniel Chitoiu, care este cel care a up-datat acest program de convergenta si trebuie sa indeplinim toate criteriile, si nominale si reale, inainte de a intra in Spatiul Euro. Acesta ramane in continuare un obiectiv fundamental al Romaniei, insa, nu putem sa intram in Zona Euro nepregatiti pentru ca ar fi un lucru rau pentru noi, ca tara, si in mod sigur pentru ceilalti membri ai spatiului Euro', a spus premierul la finalul sedintei comune a plenului Camerei Deputatilor si Senatului in cadrul careia Guvernul si-a angajat raspunderea pe proiectul legii retrocedarilor.

Ponta a subliniat ca, in opinia sa, Romania are anumite avantaje - crestere economica, posibilitatea de a contracta imprumuturi cu dobanzi reduse si potential - pe care nu trebuie sa le piarda.

'Zona Euro este intr-o perioada de consolidare. Sunt tari care sunt in criza si care au nevoie de planuri de salvare. Si, la modul cel mai sincer, nu suntem pregatiti sa rezistam la o competitie atat de dura cum este Zona Euro. Romania vrea sa intre in Zona Euro, dar in momentul in care suntem perfect compatibili si pregatiti. Termenul tine de pregatirea noastra si de reformele din Zona Euro. Sunt reforme care au loc mult mai rapid. (...) Romania are, insa, o situatie financiara si economica mai buna decat media Zonei Euro. Avem crestere economica si un anumit potential, ne imprumutam foarte ieftin. Trebuie sa fim pregatiti cand intram acolo pentru a nu pierde avantajele competitivitatii noastre', a conchis Victor Ponta. 

Sursa: InComeMagazine.ro