Crescatorii de oi si capre mai pot depune cererea pentru plata subventiilor pana la 30 aprilie 2013

Data publicarii: 26-04-2013 | Finante-Banci

Crescatorii de oi si capre mai pot depune cererea pentru plata subventiilor pe cap de animal aferenta anului 2013 pana la 30 aprilie 2013, a anuntat, joi, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).

Pana la data de 25 aprilie 2013, au fost depuse peste 34.000 cereri de solicitare a primei pe cap de animal pentru un numar aproximativ de 5.300.000 animale. 

Potrivit APIA, beneficiarii primei pe cap de animal in cadrul 'Platilor nationale directe complementare sector zootehnic, speciile ovine si caprine' sunt producatorii agricoli crescatori de ovine, persoane fizice, persoane juridice si/sau persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale sau familiale. 

Solicitantii trebuie sa depuna cererea aferenta fiecarei exploatatii cu cod ANSVSA la centrul judetean/local al APIA. 

Potrivit APIA, prima pe cap de animal se acorda o singura data pe an producatorilor agricoli, inscrisi in evidenta agentiei cu cod unic de identificare, pentru femele ovine si/sau femele caprine identificate conform legislatiei in domeniu. Pentru a primi plata pe cap de animal, beneficiarii trebuie sa detina un efectiv in exploatatie de minimum 50 de capete femele de ovine/25 de capete femele de caprine, care au implinit varsta de minimum un an pana la 31 martie a anului in care se face solicitarea primei, iar efectivul pentru care se solicita prima trebui sa fie inscris in Registrul National al Exploatatiilor la data solicitarii primei. 

De asemenea, numarul de animale trebuie mentinut in exploatatie la adresa mentionata in cerere pe perioada de retentie pana la data de 3 august 2013, iar cererea urmeaza sa fie vizata de asociatiile crescatorilor de ovine/caprine legal constituite. 

Asociatiile crescatorilor de ovine/caprine legal constituite, care vizeaza cererile solicitantilor primei pe cap de animal, trebuie sa fie afiliate la o federatie a crescatorilor de ovine/caprine organizata la nivel national si pot depune toate documente necesare la centrul judetean al APIA sau al municipiului Bucuresti, in perioada 2 - 4 aprilie 2013. Depunerea cererilor se poate face individual sau prin reprezentant legal ori prin intermediul reprezentantului asociatiilor crescatorilor de ovine/caprine legal constituite. 

Controlul la fata locului se desfasoara in perioada 3 mai - 3 august 2013 pentru speciile ovine si caprine, la adresa mentionata in cerere, timp in care solicitantii primelor au obligatia de a mentine in exploatatie efectivul de animale pentru care au solicitat prima. 

In anul 2012 au fost depuse un numar de 53.700 cereri de solicitare a primei pe cap de animal pentru un numar aproximativ de 8.270.000 animale. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: