Deficitul bugetar pe primul semestru a fost de 1,06% din PIB
Data publicarii: 26-07-2013 | Finante-BanciExecutia bugetului general consolidat primul semestru al anului s-a incheiat cu un deficit de 6,63 miliarde lei, respectiv 1,06 % din PIB, conform datelor operative ale Ministerului Finantelor Publice /MFP/, fata de 6,79 miliarde lei, respectiv 1,16% din PIB, la aceeasi data a anului precedent.
Potrivit MFP, aceste date confirma continuarea procesului de consolidare fiscala si incadrarea in parametrii stabiliti cu partenerii externi.
Veniturile bugetului general consolidat, in suma de aproximativ 97,5 miliarde lei, reprezentand 15,6 % din PIB, au fost cu 4,8% mai mari in termeni nominali fata de aceeasi perioada a anului precedent.
Incasarile din impozitul pe venit si contributiile de asigurari sociale au crescut cu 9,3% si respectiv 4,3%, datorita cresterii veniturilor salariale, ca urmare a reantregirii salariilor personalului bugetar si a majorarii salariului minim de la 1 februarie 2013.
Fata de aceeasi perioada a anului precedent veniturile din TVA au crescut cu 2,3%, in conditiile in care incasarile din TVA au crescut cu 4,8%, in timp ce rambursarile de taxa au fost cu 14,8% mai mari. Accizele au crescut (+4,2%) ca urmare a majorarii accizei la motorina incepand cu ianuarie 2013 si a cursului de schimb luat in calcul la plata accizelor.
Incasarile din impozitul pe profit s-au redus cu 5,5% fata de aceeasi perioada a anului 2012, in principal ca urmare a regularizarii platilor efectuate de bancile comerciale. Cresteri semnificative s-au inregistrat la incasarile din dividende (+ 334 milioane lei) precum si la taxa pe utilizarea bunurilor ca urmare a incasarii taxelor de licenta pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecventelor radio (2,1 miliarde lei).
La nivelul administratiilor locale s-au inregistrat, de asemenea, cresteri fata de anul precedent la veniturile din impozite si taxe pe proprietate cu 9,4 % si la venituri nefiscale cu 6,3%.
Taxa pe valoare adaugata incasata a crescut cu 2,1% fata de luna ianuarie 2012, dar ca urmare a cresterii rambursarilor din TVA cu 46,8%, soldul net al incasarilor s-a diminuat cu 9,5 %.
Sumele rambursate de Uniunea Europeana in contul platilor efectuate au continuat evolutia ascendenta fiind cu 21% mai mari fata de cele din luna precedenta, nivelul inregistrat fiind similar cu cel din aceeasi perioada a anului precedent.
Cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 104,2 miliarde lei, reprezentand 16,7% din PIB, au crescut in termeni nominali cu 4,3% fata de aceeasi perioada din anul precedent. S-au inregistrat cresteri la cheltuielile de personal (+18,0%), ca urmare a reintregirii salariilor personalului bugetar si a platii hotararilor judecatoresti si la subventii (+9,3%).
Cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut de asemenea cu 6,8%, ca urmare a accelerarii procesului de achitare a arieratelor de catre autoritatile locale si a platilor din fondul national de sanatate. Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 12,2 miliarde lei (1,96% din PIB).
In cheltuielile bugetului general consolidat este inclusa si suma de 800 milioane lei din imprumuturile din varsaminte din privatizare, contractate de unitatile administrativ-teritoriale pentru plata arieratelor.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice