Fondurile pentru Prima Casa vor fi suplimentate cu 1 miliard lei
Data publicarii: 29-07-2013 | Finante-BanciFondurile disponibile pentru programul Prima Casa vor fi suplimentate, potrivit unui proiect publicat astazi pe site-ul Ministerului de Finante. "Pentru anul 2013 se aloca un plafon suplimentar al garantiilor (...) de 1 miliard RON, din care 300 milioane RON sunt destinate pentru achizitia locuintelor construite de Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) ”, se precizeaza in sursa citata.
In proiect de arata ca garantiile se vor acorda numai in moneda nationala si se vor plati in moneda nationala.
De asemenenea, costul total al finantarilor acordate in cadrul programului se compune din rata dobanzii ROBOR la 3 luni plus o marja de maximum 2,50% pe an pentru creditele in lei si comisionul de gestiune datorat FNGCIMM si recuperat de la beneficiar.
Marja de maximum 2,50% include si nivelul total al comisioanelor percepute de catre finantator, insa nu include costul evaluarii imobilului, costul aferent efectuarii formalitatilor de publicitate si comisionul de gestiune datorat FNGCIMM.
In proiect se mai specifica faptul ca "finantatorii au obligatia prevederii exprese in contractele de credit a costurilor cu dobanda exprimata in raport cu ROBOR la 3 luni si separat a costurilor cu comisioanele”.
In nota de fundamentare a proiectului se afirma ca pana in prezent programul a cunoscut o dinamica semnificativa, fiind create conditii avantajoase de achizitionare sau construire a unei locuinte de catre persoanele fizice eligibile.
Clarificari legate de daunele partiale produse locuintelor
Legat de daunele partiale ale locuintelor achizitionate sau construite in cadrul programului, se precizeaza ca pentru despagubirile a caror valoare este de pana la 20% din suma asigurata, fara a depasi echivalentul in lei al sumei de 10.000 euro, caz in care societatea de asigurare va efectua plata direct catre proprietarul locuintei, caruia ii revine obligatia de a readuce locuinta in starea existenta la momentul incheierii politei de asigurare.
"Pentru daunele a caror valoare depaseste echivalentul in lei al sumei de 10.000 euro finantatorul va emite acordul fie in numele si contul statului, fie in nume si in cont propriu si/sau in numele si in contul statului pentru efectuarea platii despagubirilor catre proprietarul locuintei, caruia ii revine obligatia de a readuce locuinta in starea existenta la momentul incheierii politei de asigurare”, potrivit proiectului.
Reprezentantii pietei anticipau continuare programului
Saptamana trecuta, specialisti din domeniul imobiliar declarau, pentru Curierul National, ca Guvernul va continua acest program sau vor gasi o alta alternativa la Prima Casa.
"Avand in vedere succesul programului, Guvernul va sustine in continuare «Prima Casa», sau va gasi alternative pentru acest program. Este dificil de intuit ce va face Guvernul in ceea ce priveste continuitatea programul «Prima Casa», deoarece in urma cu cateva luni au aparut zvonuri ca se va sista acest program, ulterior seful Fondului de Garantare a afirmat public ca fondurile vor fi suplimentate si se va revenii cu o decizie. Acum, atat clientii, cat si bancile asteapta deciziile Guvernului in ceea ce priveste suplimentarea fondurilor”, declara pentru Curierul National, Alina Petrescu, marketing manager Imobiliare.NET
Adama: "Prima Casa" va continua pana in momentul in care creditarea standard se va relaxa
Reprezentantii dezvoltatorului imobiliar Adama erau de aceeasi parere si subliniau importanta avansului de doar 5%. "Asa cum ne indica si ultimele anunturi oficiale, statul va continua cel putin pe termen mediu sa sustina un astfel de program. Cel mai probabil, programul «Prima Casa» - in actualul format sau in altul - va continua pana in momentul in care creditarea standard se va relaxa, iar bancile vor arata o mai mare disponibilitate in a acorda imprumuturi. Marele avantaj al programului Prima Casa ramane nivelul avansului de doar 5%, comparativ cu creditele standard. In ceea ce priveste rata lunara insa, bancile au inceput sa iasa in piata cu produse standard similare ca nivel al ratei de cea pentru Prima Casa, ceea ce ar putea fi un prim semn incurajator”, a declarat, pentru Curierul National, Alina Necula, Head of Marketing & Sales Adama.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online