Festivalul George Enescu, cel mai mare festival de muzica clasica organizat vreodata la Bucuresti (AP)

Data publicarii: 04-10-2013 | Lifestyle

Regina Maria a Romaniei credea ca viata este o celebrare glorioasa a muzicii si cantecului. Un secol mai tarziu, capitala Romaniei, Bucuresti, cunoscuta candva sub numele de "Parisul Estului", a trait la inaltimea motto-ului reginei, organizand cel mai ambitios festival de muzica clasica pe care l-a vazut vreodata Romania, relateaza AP.

Festivalul de la Salzburg, din Austria, si festivalul de muzica desfasurat anual, vara, la Lucerna, in Elvetia, sunt evenimente de muzica clasica mai cunoscute in circuitul european. Cu toate aceasta, Festivalul George Enescu, ajuns la a 21-a editie, si-a castigat incet dar sigur propriul nume, ajutat de directorul artistic, Ioan Holender, un muzician de origine romana care a condus Opera de Stat din Viena intre 1992 si 2010.

Se estimeaza ca aproximativ 4.500 de oameni au mers la cele 150 de concerte si ca un numar record de 120.000 de bilete au fost vandute pentru festivalul din luna septembrie, care a atras orchestre importante din Europa si Statele Unite.

George Enescu (1881-1955) a fost compozitor roman, violonist si dirijor, care s-a mutat la Paris, la venirea la putere a comunistilor. Festivalul incepe si se termina intotdeauna cu compozitiile sale.

Unele bilete s-au vandut in cateva ore. Bilete la concerte au fost oferite chiar si in cadrul unei croaziere dedicate muzicii clasice, pe Dunare, care a mai inclus concerte in Salzburg si Budapesta, pentru suma 7.000 de euro. 

   "Am fost uimit (sa vad) cat de important este (festivalul) in viata culturala romaneasca", a declarat Noah Bendix Balgley, concertmaistru al Pittsburgh Symphony Orchestra, care a concertat la Bucuresti pe 2 si 3 septembrie. Potrivit acestuia, "energia si raspunsul publicului au fost... incredibile", iar sala complet ocupata. 

     Printre alte orchestre invitate la festival au fost Orchestre de Paris, Filarmonica Nationala a Rusiei, Filarmonica din Munchen, Staatskapelle Berlin si London Philarmonic Orchestra, care a cantat Brahms si Enescu intr-un concert dirijat de Vladimir Jurowsky.

Intr-o dimineata din timpul festivalului, in Piata Revolutiei - un loc istoric linistit, intr-o capitala cu trafic zgomotos - s-au auzit acorduri de vioara si flaut. A fost o "nota muzicala de subsol" potrivita pentru concertele de Wagner, Beethoven si Mozart desfasurate la Ateneul Roman (secolul al XIX-lea) si la Sala Palatului, unde fostul dictator Nicolae Ceausescu a prezidat ultimul congres al Partidului Comunist cu cateva saptamani inainte de inlaturarea si executia sa in decembrie 1989.

"Concertele sunt de o calitate foarte buna in raport cu pretul", a declarat Fareed Curmally, pianist si dirijor indian, care s-a deplasat la Bucuresti pentru doua saptamani de concerte si a cumparat un CD pentru a-l aduce acasa.

Festivalul, initiat in 1958 si organizat o data la doi ani, s-a extins si a devenit mai atractiv in ultimii ani, pe masura ce tara s-a deschis catre turism si investitii straine, comenteaza Associated Press. Biletele pentru editia din 2015 vor fi scoase la vanzare in luna februarie a anului respectiv, iar daca este sa ne luam dupa succesul din acest an, multe concerte vor fi vandute cu luni inainte ca acestea sa aiba loc.

Florile sunt un semn distinctiv al evenimentului: 2.500 de trandafiri, 3.500 de crini si 5.000 de garoafe au impodobit salile sau au fost oferite artistelor. Bucurestiul are o lunga poveste de dragoste cu florile, in conditiile in care, chiar si atunci cand carnea si painea erau rationalizate, iar energia electrica si apa calda erau furnizate in cantitati insuficiente, in ultimii ani sub conducerea lui Ceausescu, romanii inca puteau cumpara flori. 

   

 Intre flori, concerte si restaurarea cladirilor cazute in ruina, festivalul pare sa aminteasca de perioada de glorie a orasului din anii dintre cele doua razboaie mondiale: muzica si Bucurestiul, inflorind inca o data. 

Sursa: AGERPRE

Ultimele stiri pe BankNews.ro: