Romania: Programul de privatizare s-ar putea relua anul acesta (Ludwik Sobolewski)
Data publicarii: 25-03-2016 | EconomieProgramul de privatizare derulat de Romania s-ar putea relua anul acesta, dupa un hiat in 2015, cu cel putin o listare iminenta, a afirmat directorul general al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), Ludwik Sobolewski, intr-un interviu acordat Reuters.
Cel mai probabil candidat pentru a veni pe piață este producătorul de sare Salrom, în timp ce listarea producătorului de energie Hidroelectrica este o posibilitate periferică, fiind mai probabil să aibă loc în 2017, a declarat șeful BVB.
"Așteptăm reluarea privatizărilor. 2015 a trecut fără nici o privatizare importantă, dar este important pentru România să continue cu acest proces, deoarece avem nevoie de mari companii pe piață", a explicat Ludwik Sobolewski.
Anii trecuți, Guvernul a listat pe bursă companiile Romgaz, Electrica și Nuclearelectrica. În 2015, au fost identificate alte companii potențial candidate la privatizare, cum ar fi aeroporturile din București și Constanța, însă procesul de privatizare stagnează. Fondul Proprietatea (FP), care deține participații minoritare în Salrom și Hidroelectrica, sprijină listarea și este nemulțumit de întârziere. Hidroelectrica a fost în insolvență în ultimii ani, dar se crede că este aproape de ieșirea din insolvență.
Sobolewski a apreciat la 10% probabilitatea listării companiei Hidroelectrica în acest an.
"Există șansa să poată fi listată anul acesta, dar mai probabil este ca procesul să aibă loc anul viitor. Ar fi extrem de important pentru piață", a declarat șeful BVB.
Obiectivul pieței de capital din România este promovarea la statutul de piață emergentă în indicele Morgan Stanley Capital International (MSCI), dar trebuie să existe cel puțin trei companii cu o capitalizare de piață suficientă pentru a îndeplini cerințele.
"Hidroelectrica va fi poziționată ca unele din acele companii, deci este crucială pentru acest proces", a subliniat Sobolewski.
Acesta a adăugat că, până în toamnă sau chiar mai devreme, Bursa de Valori București este "destul de probabil" să se alăture SEE Link, o platformă regională pentru tranzacționarea titlurilor de valoare pe burse în Sud-Estul Europei.
"Este destul de probabil că vom decide să ne alăturăm și asta s-ar putea întâmpla destul de curând. Aceste state au un nivel ridicat al capitalului intelectual, dar le lipsește dimensiunea — aceasta este o încercare de a îmbunătăți dimensiunea", a declarat șeful BVB.
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), care deține o participație de 4,99% în BVB, a acordat un grant de 540.000 euro pentru a sprijini lansarea SEE Link, ai cărei membri fondatori sunt Bursele din Bulgaria, Macedonia și Croația.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman